Közélet

Az Egyesült Királyság folytatja Ukrajna támogatását, több milliárd font támogatást ígértek

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozó előtt Rishi Sunak brit miniszterelnök azt mondta, hogy az Egyesült Királyság összesen 2,5 milliárd font katonai segélyt nyújt Ukrajnának a 2024–2025-ös pénzügyi évben, ami 200 millió fonttal több, mint az előző két évben.

Rishi Sunak brit miniszterelnök péntek reggel érkezett Ukrajnába, és magával hozta a 2,5 milliárd font (mintegy 1,1 billió forint) értékű katonai támogatás, valamint humanitárius segítségnyújtás ígéretét és biztonsági garanciákat. Sunak az orosz–ukrán háború elmúlt két évével kapcsolatban azt mondta, hogy „azzal az üzenettel vagyok itt, hogy az Egyesült Királyság sem fog megingani. Kiállunk Ukrajna mellett a legsötétebb óráiban és az elkövetkező jobb időkben is” – írja a Politico.

Fotó: Juan Medina / AFP

Az Egyesült Királyságtól kapott támogatásból minimum 200 millió fontot arra kell költeni, hogy a lehető leggyorsabban több ezer drónt állítsanak elő.

Sunak pénteken biztonsági együttműködési megállapodást is aláír Zelenszkij ukrán elnökkel.

„Az Egyesült Királyság már most Ukrajna egyik legközelebbi partnere, mert elismerjük, hogy az ő biztonságuk a mi biztonságunk is – mondta Sunak péntek reggel a sajtónak adott nyilatkozatában. – Ma továbbmegyünk: növeljük katonai segélyeinket, több ezer vezető technológiával készült drónokat szállítunk, valamint egy történelmi új biztonsági megállapodást írunk alá, amely hosszú távon biztosítja Ukrajnának a szükséges garanciákat.”

Magyarország és Ukrajna között is találkozóra van kilátás január végén. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy kész asztalhoz ülni Dmitro Kulebával, de fontosnak tartja, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha a felek képesek valódi eredményeket elérni.

 

egyesült királyság ukrajna támogatás háború
Kapcsolódó cikkek