BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Bolívia minden idők legnagyobb kokainfoglalásáról számolt be

A kokainból finanszírozzák a baloldali gerillákat és bűnbandákat, és ez táplálja az ország csaknem hat évtizede tartó belső fegyveres konfliktusát, amelynek több mint 450 ezer halottja van.

Bolívia történetének legnagyobb kokainfogásáról számolt be pénteken Luis Arce bolíviai elnök a közösségi oldalán: a dél-amerikai ország nyugati Oruro megyéjében csaknem 8,8 tonna kokaint foglaltak le. A hatóságok a lefoglalt kábítószer értékét a helyi feketepiacon 224 millió dollárra (77,6 milliárd forint) becsülik, de ennek több mint kétszeresét is érheti Európában.

Fotó: Bolívia kommunikációs minisztériuma

Acre szerint a drogot egy teherautóban, burkolóanyagnak álcázva rejtették el. Hozzátette, hogy a feltételezhetően Hollandiába szánt kokain piaci értéke rendeltetési helyén mintegy 526 millió dollár is lehet (182 milliárd forint). A hatóságok kilenc razzián négy feltételezett kábítószercsempészt is őrizetbe vettek az ügyben.

A kokacserje – a kokain fő összetevője – termesztése 2022-ben éves szinten 13 százalékkal nőtt Kolumbiában, a termésterület becslések szerint elérte a rekordot jelentő 2300 négyzetkilométert (568 342 hektár), míg a potenciális kokaintermelés 24 százalékkal évi 1738 tonnára emelkedett az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint.

A kokainból finanszírozzák a baloldali gerillákat és bűnbandákat, és ez táplálja az ország csaknem hat évtizede tartó belső fegyveres konfliktusát, amelynek több mint 450 ezer halottja van. Elemzők szerint a piacon túlkínálat alakult ki, így az abból élő farmerek bevételei körülbelül 30 százalékkal eshettek vissza az elmúlt időszakban.

Fagyasztott tonhalszállítmányban bukkantak százmilliárd forintnyi kokainra a spanyol rendőrök

Több mint 7,5 tonnányi, fagyasztott tonhalszállítmányba rejtett kokaint foglaltak le a spanyol hatóságok. A kábítószer Dél-Amerikából, feltételezhetően Ecuadorból érkezett az északnyugat-spanyolországi Vigo kikötőjébe, ahonnan teherautókkal szállították tovább, és 160 kilométerre, Cambre városának ipartelepén rakodták ki. A szállítmány egy albán bűnszervezethez köthető.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.