Bolívia történetének legnagyobb kokainfogásáról számolt be pénteken Luis Arce bolíviai elnök a közösségi oldalán: a dél-amerikai ország nyugati Oruro megyéjében csaknem 8,8 tonna kokaint foglaltak le. A hatóságok a lefoglalt kábítószer értékét a helyi feketepiacon 224 millió dollárra (77,6 milliárd forint) becsülik, de ennek több mint kétszeresét is érheti Európában.

Fotó: Bolívia kommunikációs minisztériuma

Acre szerint a drogot egy teherautóban, burkolóanyagnak álcázva rejtették el. Hozzátette, hogy a feltételezhetően Hollandiába szánt kokain piaci értéke rendeltetési helyén mintegy 526 millió dollár is lehet (182 milliárd forint). A hatóságok kilenc razzián négy feltételezett kábítószercsempészt is őrizetbe vettek az ügyben.

A kokacserje – a kokain fő összetevője – termesztése 2022-ben éves szinten 13 százalékkal nőtt Kolumbiában, a termésterület becslések szerint elérte a rekordot jelentő 2300 négyzetkilométert (568 342 hektár), míg a potenciális kokaintermelés 24 százalékkal évi 1738 tonnára emelkedett az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint.

A kokainból finanszírozzák a baloldali gerillákat és bűnbandákat, és ez táplálja az ország csaknem hat évtizede tartó belső fegyveres konfliktusát, amelynek több mint 450 ezer halottja van. Elemzők szerint a piacon túlkínálat alakult ki, így az abból élő farmerek bevételei körülbelül 30 százalékkal eshettek vissza az elmúlt időszakban.

Fagyasztott tonhalszállítmányban bukkantak százmilliárd forintnyi kokainra a spanyol rendőrök

Több mint 7,5 tonnányi, fagyasztott tonhalszállítmányba rejtett kokaint foglaltak le a spanyol hatóságok. A kábítószer Dél-Amerikából, feltételezhetően Ecuadorból érkezett az északnyugat-spanyolországi Vigo kikötőjébe, ahonnan teherautókkal szállították tovább, és 160 kilométerre, Cambre városának ipartelepén rakodták ki. A szállítmány egy albán bűnszervezethez köthető.