A növekvő használat, az alacsony előállítási költségek és a logisztikai előnyök miatt a kábítószer-előállítók a kokain helyett a fentanilra összpontosíthatnak – mondta egy magas rangú kolumbiai rendőrségi tisztviselő a Reutersnek –, de egyelőre a kokain marad az első az ország drogkivitelében.

Cocaine,Drugs,Heap,And,Lines,Still,Life,On,A,Dark
Fotó: HamsterMan

A szintetikus drog, a fentanil rohamosan növekvő fogyasztása az Egyesült Államokban egyeseket – köztük Gustavo Petro kolumbiai elnököt – arra késztetett, hogy a világ vezető kokaintermelőjének számító andoki országban a kokaintermelés csökkenését prognosztizálják.

A kokainból finanszírozzák a baloldali gerillákat és bűnbandákat, és ez táplálja az ország közel hat évtizede tartó belső fegyveres konfliktusát, amelynek több mint 450 ezer halottja van.

Nagyon elkötelezettek vagyunk a lefoglalások, a termelés megszüntetése mellett, hiszen az illegális kábítószer ipar minden bizonnyal továbbra is vonzó bűnügyi jövedelemnek számít 

– mondta Nicolas Zapata tábornok, a kolumbiai nemzeti rendőrség igazgatóhelyettese.

Petro nemrégiben azt mondta, hogy az Egyesült Államokban a fentanil fogyasztásának növekedése és annak más földrajzi területekre, köztük Európára való terjedése visszavetheti a kokaintermelést, és lehetőséget nyithat a békére, mivel az ország illegális fegyveres csoportjai felhagynak az iparral.

COLOMBIA-COCA-PLANTACION
Kokaültetvény Kolumbiában – felégetés előtt.
Fotó: AFP

A kokacserje – a kokain fő összetevője – termesztése tavaly 13 százalékkal nőtt Kolumbiában, a termésterület becslések szerint elérte a rekordot jelentő 2300 négyzetkilométert (568 342 hektár), míg a potenciális kokaintermelés 24 százalékkal évi 1738 tonnára emelkedett az ENSZ Kábítószer- és Bűnügyi Hivatala szerint.

A kokatermesztés új területeken folyik, és új csempészútvonalak nyílnak meg – mondta Zapata. Biztonsági források szerint Ecuador a kolumbiai kokain exportjának egyik fő ugródeszkájává vált. Ecuador új elnöke, Daniel Noboa, aki ebben a hónapban lép hivatalba, ígéretet tett arra, hogy fellép a növekvő bűnözéssel szemben az országban, ahol a kábítószer-kereskedelemhez kapcsolódó erőszak meredeken emelkedett.

Kolumbia reméli, hogy az év végéig 200 négyzetkilométernyi kokaültetvényt semmisít meg, és rekordmennyiségű, 834 tonna kokaint foglal le.