A Volánbusz jó előre bejelentette, hogy január 28-án és 29-én újabb országos sztrájkot tartanak a dolgozói. Azzal szintén előre lehetett kalkulálni, hogy ezeken a napokon, köztük 29-e hétfőn várhatóan melyik járatok nem fognak közlekedni. A munkabeszüntetésben minden vármegye érintett.

2024.01.29 Volán sztrájk , Győr Fotó: Rákóczy Ádám RÁ Kisalföld
Volánbusz, busz
A szakszervezet szerint a sztrájk támogatottsága elérheti a 75-80 százalékot.
Fotó: Rákóczy Ádám / Kisalföld

Duzzad a sztrájk ereje, a támogatottság elérheti a 75-80 százalékot a munkavállalók körében

– jelentette ki hétfő délutáni Facebook-bejegyzésében a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet.

Az immár második kétnapos munkabeszüntetésre azt követően került sor, hogy a szakszervezet, valamint a Volánbuszt fenntartó Építési és Közlekedési Minisztérium között elakadtak a bértárgyalások. Az ÉKM legutóbbi ajánlata, hogy minimum 70 ezer forinttal emelkedjen mindenki fizetése. Ez a buszsofőröknél átlagosan 20 százalékos emelést jelentene, csakhogy SZAKSZ legalább 25 százalékot akar elérni.

Lázár János tárcavezető kijelentette, hogy tiszteletben tartja a sztrájkot, azonban nem tud engedni a sztrájkkövetelésnek, mert pénzből gazdálkodik. A miniszter keddre újabb tárgyalási fordulót hívott össze, amelyen személyesen meg fog jelenni, és újabb ajánlatot tesz le az asztalra.

Idő előtt vége a vasutassztrájknak Németországban

A német mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL a tervezettnél korábban befejezi a sztrájkot, mivel újraindulnak a tárgyalások a Deutsche Bahn vasúttársasággal. Egy biztos, március 3-ig nem jön újabb munkabeszüntetés a Deutsche Bahnnál.