Találat ért egy amerikai tulajdonú és üzemeltetésű, ám Marshall-szigeteki zászló alatt hajózó ömlesztett árut szállító óceánjárót Jemen partjainál hétfőn – közölte a brit United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) nevű szervezet.

Decaying FSO Safer oil tanker in Yemen
Fotó: Anadolu via AFP

Az Ádentől délkeletre történt incidens hatására az M/V Gibraltar Eagle nevű hajón tűz ütött ki, ám az mozgásképes maradt és személyi sérülésről sem érkezett jelentés. 

A támadásra nem sokkal az amerikai és brit légi csapások után került sor, melyek célpontjai a jemeni húszik voltak, akik Izrael gázai hadműveleteire válaszolva indítanak támadásokat a Vörös-tengert átszelő kereskedelmi hajók ellen.

A brit tengerbiztonsági cég, az Ambrey jelentése szerint a húszik három rakétát indítottak útnak, ám ezekből kettő még a szárazföldön lezuhant, csak egy érte el a hajót – írja a CNBC

A húszik legtöbb támadása az elmúlt hetekben főként konténerszállító hajókat célzott, szemben a mostani, ömlesztett árut szállító óceánjáróval. Azonban az újfajta célpont kiválasztása mögött az is állhat, hogy a legtöbb tengeri szállítmányozó cég konténerszállítói már elkerülik Jemen partjait.