Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy a dél-koreai Bumchun Precision Hungary Kft. 60 munkavállalót küldött el a salgótarjáni gyárából, mivel az autóiparban tapasztalható nehézségek miatt a kereslet nem nőtt meg a termékei iránt. A cég decemberben vett fel harmadik országból kölcsönzött munkaerőt, mivel az év végén sok alkalmazott esett ki szabadságolások és betegség miatt. 

A kiléptetett dolgozók között vietnámi, ukrán, kirgiz és magyar is volt.  

Workers,Sharing,Information,On,Site
Fotó: Shutterstock

Gulyás  Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón arra a kérdésre, hogy mi a garancia arra, hogy a kormány megvédi a munkahelyeket, nem érzik-e politikai kudarcnak, hogy van, ahol a magyar emberek elvesztették az állásukat a vendégmunkások miatt, a miniszter azt mondta: 

Ha így történt volna, akkor is kudarc lenne, ha a kormánynak semmi köze ne lenne hozzá. De nem így történt. Sajnos a cég nem kommunikált egyértelműen, ezért joggal lehet kárhoztatni.

– fogalmazott a miniszter. Hozzátette, hogy a cég szerdán közzétett egy nyilatkozatot az ügyben kapcsolatban. Gulyás azt mondta, hogy Magyarországon világos és egyértelmű szabályok vannak: 

akkor lehet nem nem magyar munkavállalót alkalmazni, hogy ha magyar munkavállalót az adott munkahelyet nem akarta betölteni.

A miniszter azt is elárulta, hogy 

a dél-koreai akkumulátorgyár negyvenhat magyart és tizenhárom külföldit bocsátott el,

és „ilyen arányban dolgoznak a cégnél magyarok, illetve külföldiek”. Hozzáette, hogy „jogiértelemben nem történtek elbocsátások”, mivel mind a negyvenhat esetben közös megegyezés született, azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium azonnal megkezdte az ügy kivizsgálását

Figyelmeztette a munkaerő-kölcsönzőket Czomba Sándor a vendégmunkásbotrány után

A munkaerő-kölcsönző vállalatok vezetőivel találkozott Czomba Sándor. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban magyar munkaerővel kell feltölteni a betöltetlen álláshelyeket.