Két év alatt, 2020 novembere és 2022 júliusa között a Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek – írta meg hétfőn a Magyar Nemzet. Ezt követően ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. 

Fotó: Bánkúti Sándor

Az atv.hu úgy értesült: a gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Ezeket a tranzakciókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az exügyvéd ellen indított, sok százmilliós költségvetési csalást érintő, számlagyáras büntetőeljárásban vizsgálja . Ebben az ügyben tavaly novemberben több más helyszín mellett az A-Hídnál is házkutatásokat tartott a

Miután pár hete a sajtóban is írtak a hatósági intézkedésről, Brenner Koloman vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a Lánchíd felújításával kapcsolatos korrupciógyanú miatt.

Az A-Híd még Tarlós István regnálása alatt, 2019. szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ám ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát. Ha a többmilliárdos drágulás még nem lenne elég, majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

A Lánchíd kivitelezője egy számlagyárosnak utalt több mint egymilliárd forintot

A pénzből 900 millió forintot gyakran már a beérkezés napján továbbutaltak Vig Mórnak, aki készpénzben vette fel.