Vig Mór lehet az a praxisától eltiltott ügyvéd, akivel szemben üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt folyik büntetőeljárás – írta a Mandiner. A pénzügyőr nyomozók akciójáról videó készült, amelyet tegnap a hatóság nyilvánosságra is hozott.

Számlakitöltés számlatömb-08
Házkutatás 33 helyszínen – sok bizonyíték előkerült, köztük írásos és elektronikus dokumentumok, készpénz.
Fotó: Németh András Péter

Ezt a feltételezést támaszthatja alá, hogy a közleménye szerint az ügyben letartóztatott férfi 37 éves, és Vig Mór is 1986-ban született, ám ennél az önmagábam visszakereshető információtól is beszédesebb lehet az, hogy az ügyvédi kamara nyilvántartásában Vig Mór neve mellett az a bejegyzés szerepel, hogy státusza törölt, ügyvédi igazolványa érvénytelen.

A számlagyárról eddig annyit lehet tudni – idézi a lap az adóhatóságot –, hogy a praxisától eltiltott ügyvéd olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több százmillió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat. A számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. A pénzügyőr nyomozók két kábítószer- és pénzkereső szolgálati kutya segítségével 33 fővárosi helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékokat.