A Lánchíd kivitelezését végző A-Híd Zrt. több mint egymilliárd forintot utalt a számlagyárügyben gyanúsított Vig Mór cégéhez, amiből 900 millió forintot Vig magán- és ügyvédi letéti számlájára is továbbutaltak, majd fel is vettek – tudta meg az ATV.

A portálhoz eljutott nyomozati dokumentum szerint két év alatt mintegy 1,4 milliárd forintnyi összeget utalt át az A-Híd Zrt. a Vig Mór érdekeltségébe tartozó Sunstrike Hungary Kft. számlájára, amiből 

mintegy 900 millió forintnyi összeget jellemzően még beérkezés napján továbbutalhattak a december elején őrizetbe vett Vig Mór ügyvédhez köthető magán-, illetve ügyvédi letéti számlákra. 

Ezeket az összegeket rövid időn belül aztán készpénzben fel is vették.

lanchid_LUS_7566
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az ügyvédet különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanújával fogták el december elején – idézi fel a Magyar Nemzet összefoglalója. Az utalások a gyanú szerint 2020 novembere és 2022 júliusa között történtek, ezért az adóhatóság a lap értesülése szerint azt is vizsgálja, hogy érkeztek-e utalások Vig ügyvédi letéti számlájára azt követően, hogy az ügyvédet a Kúria 2022 januárjában bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen eltiltotta az ügyvédi hivatás gyakorlásától, és ezt követően a Budapesti Ügyvédi Kamara törölte a kamarai nyilvántartásból.

A bukott ügyvéd jelenleg letartóztatásban van, amelyet a közelmúltban hosszabbítottak meg három hónappal, miután a szökés és a bűnismétlés gyanúja is fennáll.