Nyomozás indult az olasz kulturális minisztérium államtitkára, Vittorio Sgarbi ellen azzal a gyanúval, hogy egy törvénytelenül beszerzett festményt mutatott be saját tulajdonaként egy kiállításon – jelentette be szerdán a közép-olaszországi Macereta ügyészsége.

Vittorio Sgarbi And Al Bano At The Jacopo Da Ponte Theater In Bassano Del Grappa
Fotó: NurPhoto via AFP

A nyomozás a Rai televízió egy decemberi riportja alapján kezdődött, amiben beszámoltak egy 2021-es kiállításról, amelyen Sgarbi tulajdonaként mutatták be Rutilio Manetti 17. századi olasz festőművész Szent Péter elfogatása című, vászonra készült festményét, amely csaknem teljes azonosságot mutatott egy magánkastélyból 2013-ban ellopott másik festménnyel.

A hatóságok gyanúja szerint a kiállított festmény illegális beszerzését úgy próbálták leplezni, hogy a kiállítása előtt módosítottak rajta.

A kép tulajdonosa a festmény eltűnését azonnal jelentette a rendőrségnek, kiemelve, hogy azt az eredeti keretéből kivágva tulajdonították el. A tulajdonos állítása szerint a festmény eltűnése előtt néhány héttel az a férfi jelentkezett nála a kép megvásárlásának szándékával, akit később az államtitkár barátjaként azonosított a nyomozás. Az is kiderült, hogy a férfi még ugyanabban az évben egy tépett állapotú vászonképet mutatott be egy restaurátornak.

A restaurátor a Rainak nyilatkozva megerősítette, hogy felismerte benne a Szent Péter elfogatását, amelyet később a 2021-es kiállításon is bemutattak. Közlése szerint a kiállított és a kastélyból ellopott festmény között annyi a különbség, hogy a kiállított kép bal felső sarkában megjelent gyertya az eredetin nem volt rajta; tehát azért került oda, mert a tolvaj ezzel a ráfestéssel kívánta „eredetiként” feltüntetni az ellopott festményt.

A jelenleg 71 éves, az államtitkári kinevezése előtt történészként és művészeti íróként ismertté vált és a tévészereplésekben rutinos 

Vittorio Sgarbi minden lopással kapcsolatos gyanúsítást visszautasítva azt állítja, hogy a festményt az édesanyja által 2000-ben vásárolt villában találta.

A Rete 4 magántelevíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, rejtély helyett csupán arról van szó, hogy a 2013-ban ellopott „gyertyás festmény” nem más, mint az ő tulajdonába került eredeti kép egy rossz másolata.

Az államtitkár ellen két további vizsgálat is folyamatban van: azzal gyanúsítják, hogy az olasz kormány alkalmazottai számára tiltott módon, több konferencián is pénzért vásárolta meg a részvételi lehetőséget, illetve azzal, hogy értékesítési céllal próbált külföldre csempészni egy 17. századi francia festményt. Az olasz ellenzék az államtitkár lemondását követeli. 

Vittorio Sgarbi 2023 tavaszán azok között volt, akik éles kritikával illették Olaszország legújabb turisztikai kampányát. Az olasz turisztikai hivatal ugyanis megpróbál fiatalosnak tűnni új kampányával, de a dolog a visszájára sült el, az angol és olasz szavakból összemosott szlogen és a szelfiző festményalakok nem nyerték el a többség tetszését.