Oroszország új típusú fegyvereket telepít a Japán által visszakövetelt Kuril-szigetekre az orosz Távol-Keleten – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a közösségi médiában. Medvegyev hangsúlyozta, hogy a Kuril-szigetek aktívan fejlődnek, és ezzel párhuzamosan stratégiai szerepük is növekedni fog – írta az orosz politikus az X-en és a Vkontaktye orosz közösségi oldalon.

South Kuril Islands in Russia
SOUTH KURIL ISLAND, RUSSIA - MARCH 16: An aerial view of South Kuril Islands and coastline in Kamchatka region, Russia on March 16, 2022. The South Kuril Islands, stretching approximately 1,300 km northeast from Hokkaido in Japan to Kamchatka Peninsula in Russia separating the Sea of Okhotsk from the north Pacific Ocean, are interesting tourism spots in the country. (Photo by Natalia Zakharova/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Leszögezte, hogy a területi kérdést az orosz alkotmánynak megfelelően egyszer s mindenkorra lezárják. Moszkva nem törődik a japánok Kuril-szigetekkel kapcsolatos érzéseivel, mert szerinte a szigetek Oroszországhoz tartoznak. 

Azok a szamurájok, akik emiatt különösen szomorúak, meghalhatnak a hagyományos japán módon: kövessenek el szeppukut, ha van hozzá elég bátorságuk

– fogalmazott Medvegyev. Az orosz politikus ezzel Kisida Fumio japán miniszterelnök legutóbbi kijelentésére reagált, amely szerint Tokió nem ellenzi a békekötést Oroszországgal a Kuril-szigetek hovatartozásának megvitatása és a szankciók fenntartása mellett. Japán és Oroszország máig nem írt alá békeszerződést a második világháború után.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arra emlékeztetett, hogy Kisida korábban azt mondta: Tokió továbbra is aktívan támogatja az Oroszország elleni szankciókat és Ukrajnát. 2022. október 7-én Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá, amelyben a Kuril-szigeteket orosz megszállás alatt álló japán területként ismerte el.

A jelenleg közigazgatásilag az oroszországi Szahalini területhez tartozó Kuril-szigeteket a második világháború utolsó szakaszában foglalta el a Szovjetunió. A több tucat szigetből álló és több mint ezer kilométer hosszú szigetcsoportból Tokió a Hokkaidó közvetlen szomszédságában fekvő, négy legdélebbi szigetet követeli magának, amelyeket Japánban csak északi területeknek neveznek.

Rakétavédelmi rendszereket telepítettek az oroszok egy vitatott hovatartozású szigetre

Oroszország szerdán bejelentette, hogy Basztyion (Bástya) rakétavédelmi hadosztályt telepített Paramusirra, a vitatott hovatartozású, csendes-óceáni Kuril-szigetek egyik tagjára. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az intézkedés az orosz védelem erősítését szolgálja az ország távol-keleti térségeiben.