Munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonuló gazdák és fuvarozók Romániában előre nem bejelentett tüntetései fennakadásokat okoztak a közlekedésben Bukarest körgyűrűjén és más nagyvárosok környékén pénteken.

Az egyre nagyobb méreteket öltő, már a harmadik napja tartó, főként forgalomlassításokban kicsúcsosodó tiltakozások oka a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése, de a tüntetők azt is sérelmezik, hogy az ukrán gabonát a román utakon külföldre szállító és a konstancai kikötőt eltorlaszoló kamionokat a hatóságok állítólag nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet. A tiltakozók a bukaresti kormány székhelye elé akartak vonulni, amit csütörtök este a csendőrség megakadályozott.

 

A tiltakozók között a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion, egy másik helyszínen pedig a parlamenti botránykeltéseiről elhíresült Diana Sosoaca szenátor is megjelent, azt hangoztatva, hogy a csendőrség a tüntetéshez való alkotmányos jogot sérti, amikor nem engedi a gazdákat és fuvarozókat járműveikkel a főváros központjába vonulni. 

A politikusokat a tüntetők lehurrogták, és felszólították őket, hogy ne próbálják saját céljaikra kisajátítani tiltakozásukat.

A televíziók által megszólaltatott tüntetők azt mondták, hogy azért nem jelentették be a demonstrációt, mert spontán tüntetésről van szó, Catalin Predoiu belügyminiszter szerint viszont a csendőrség törvényesen járt el, mivel a nehéz járművek csak külön engedéllyel közlekedhetnek a fővárosban, amivel – minthogy a megmozdulást nem jelentették be előre – a tüntetők nem rendelkeztek.

A Romániai Szállítmányozók Szövetsége (FORT) csütörtökön tárgyalt a KGFB árának korlátozásáról Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel, de nem sikerült megegyezniük. Több gazdaszervezet pénteken közös közleményben szolidaritást vállalt  a spontán tiltakozás résztvevőivel, és arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a tiltakozási hullám országos méreteket ölthet, ha nem találnak megoldást a gazdák követeléseire.

A Bukarest környéki településekről pénteken újabb traktorokból és teherautókból álló menetoszlopok indultak el óránként 10-20 kilométeres tempóban a román főváros felé.