Nemzetközi gazdaság

Úgy áramlik az ukrán gabona Románián keresztül, mintha nem lenne holnap – az amerikaiak legnagyobb megelégedésére

Az egyik legfontosabbnak nevezte a romániai útvonalat az ukrán gabona számára Jim O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Románia továbbra is a legfontosabb alternatív útvonal az ukrán gabona és egyéb termékek exportja számára a Kijev által a Fekete-tengeren kialakított saját folyosó mellett – jelentette ki csütörtökön az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik magas rangú illetékese – írja a Krónika Online.

-
Ukrajna 2023-ban 14 millió tonna gabonát exportált Konstancán keresztül, ami a kikötő összes tavalyi gabonaszállításának mintegy 40 százaléka
Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

A lap emlékeztet rá, hogy a kijevi kormányzat azután kezdte el használni a konstancai kikötőt, hogy Oroszország 2022 februárjában indított inváziója miatt leállították a saját fekete-tengeri kikötőiken keresztüli szállítást.

Ukrajna 2023-ban 14 millió tonna gabonát exportált Konstancán keresztül, ami a kikötő összes tavalyi gabonaszállításának mintegy 40 százaléka, szemben a 2022-es 8,6 millió tonnával – írja a Reuters.

Az év második felében azonban csökkent a tranzitmennyiség, miután Oroszország többször is támadta Ukrajna folyami kikötőit a Romániával határos Duna-szakaszon. 

Rendszeres a konzultáció az amerikai és az európai tisztségviselők között

Jim O’Brien, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára egy csütörtöki tájékoztatón elmondta, hogy Ukrajna decemberben mintegy 7,5 millió tonna gabonát exportált, főként saját folyosóján, de Konstancán keresztül is. „Úgy látom, hogy ez a jövőben is hasonló formában folytatódik” – mondta O’Brien újságíróknak. 

„Ahhoz, hogy talpra álljon, Ukrajnának exportálnia kell. Úgy gondolom, hogy már a mostani exportszint fenntartása – körülbelül hétmillió tonna gabona és további körülbelül egymillió tonna egyéb termék havonta – több mint 25 milliárd dolláros éves GDP-t jelentene az ukrán gazdaságnak. Szerinte ez öt-hatmilliárd dollár adóbevételt eredményez.

O’Brien és az Európai Bizottság mobilitásért és közlekedésért felelős főigazgatója rendszeresen találkozik román, moldovai és ukrán illetékesekkel, hogy megtalálják a gabonaszállítási kapacitás növelésének módjait. 

Meg kell változtatni a hangsúlyokat a lettek szerint

Eközben Edgars Rinkevics lett államfő csütörtökön Rigában azon a sajtótájékoztatón, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott, kijelentette: itt az ideje, hogy a partnerországok megváltoztassák Ukrajna támogatásával kapcsolatban az „ameddig szükséges” sablonnyilatkozataikat, és inkább a teljes győzelemig való támogatásról beszéljenek az Oroszország indította háború kapcsán.

Véleményem szerint eljött az idő a hangsúly megváltoztatására. Gyakran mondtuk, hogy addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig szükséges. De a fő politikai jelzésnek most már annak kell lennie, hogy támogatjuk Ukrajnát az orosz imperializmus feletti teljes győzelméig

– hangoztatta Rinkevics. Biztosított afelől, hogy Lettország továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának állami és társadalmi szinten. Kiemelte, hogy a már nyújtott támogatás értéke meghaladta Lettország GDP-jének 1 százalékát. A lett államfő elmondta, hogy tájékoztatta Zelenszkijt a következő lett katonai segítségnyújtási csomagról, amely 

  • tarackokat, 
  • tüzérségi lövedékeket és 
  • páncéltörő fegyvereket tartalmaz majd. 

Közölte azt is, hogy Ukrajna és Lettország együttműködési megállapodást ír alá drónok gyártásáról, továbbá egy megállapodást az ukrajnai újjáépítéshez nyújtott segítségről.

Jön a szuper határátlépő ukrán gabonavagon – vasúton is csatlakozik az unióhoz Ukrajna

Olyan gabonaszállító kocsit állított elő az Ukrán Vasutak, amely a belföldin kívül az unióban használatos nyomtávú síneken is tud közlekedni.

 

Románia ukrán gabona ukrajna gabona Konstanca
Kapcsolódó cikkek