Szlovéniában tavaly 60 587 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, ami közel kétszerese az azt megelőző évben regisztrált 32 024 illegális határátlépési kísérletnek – közölte pénteken a szlovén belügyminisztérium.

Europe's migrant crisis - SLOVENIA
Hundreds of refugees after refreshments and taking warm clothes for the winter, continue their journey across the Slovenian border arriving in Austria. Sentilj, November 29, 2015. (Photo by Fabrizio Di Nucci/NurPhoto) (Photo by Fabrizio Di Nucci / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Szlovénia
Tavaly több mint 60 ezer migráns érkezett Szlovéniába.
Fotó: Fabrizio Di Nucci / AFP

A legtöbb migráns Afganisztánból, Marokkóból és Pakisztánból indult útnak. A legnagyobb nyomás a horvát határhoz közeli Novo Mesto-i rendőrkapitányság ellenőrzése alá eső területre nehezedik, az illegális bevándorlók 78,5 százalékát tartóztatták fel abban a térségben, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a délnyugat-szlovéniai részen, Koper körzetében.

Tavaly 58 757-en jelezték nemzetközi védelem iránti szándékukat, közel kétszer annyian, mint 2022-ben. Az illegális bevándorlók többsége azonban még a menekültügyi eljárás előtt elhagyja az országot

– olvasható a közleményben.

A hatóságok eközben 557 embercsempészt vettek őrizetbe: 548 külföldit és kilenc szlovén állampolgárt. A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátország, majd Szlovénia felé folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába igyekeznek.

Szlovénia a határ megerősítését kéri Horvátországtól

Szlovéniában az év első nyolc hónapjában több mint 36 ezer határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, közülük 34 ezret a horvát–szlovén határszakaszon. Ez közel háromszorosa a tavalyi év azonos időszakában regisztrált illegális határátlépési kísérleteknek.