Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést a béremelésének a pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Teacher,Giving,Lesson,To,Students,In,Classroom
Fotó: Shutterstock

Az államtitkár közölte, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében, hiszen 2022 és 2025 között összesen 93,5 százalékkal növekednek a bérek. Ismertetése szerint a mostani emelésnek köszönhetően 

februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz.

  • Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, 
  • pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg 
  • a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, 
  • a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz.

A döntés mintegy 140 ezer embert érint – mondta Rétvári Bence, és hozzátette: a folyamat nem áll meg, mivel a kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését. Az államtitkár még elmondta, hogy az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű területeken dolgozó pedagógusoknak a fentieknél is 20 százalékkal nagyobb fizetést garantál a törvény.

A BM szombaton közölte, hogy a kormány a a szerdai ülése után rendeletben pontosította a tanárok és óvónők béremeléséhez szükséges részletszabályokat, hogy az érintettek már a februári bérkifizetéskor az emelt bérüket kaphassák. Hozzátették: a rendelet kiadásával minden feltétel adott az új, emelt bért tartalmazó kinevezésmódosítások kiadásához.