Közélet

Ukrajnába indult a japán külügyminiszter

Kamikava pénteken megkezdett kéthetes körútja során még Lengyelországba, Finnországba, Svédországba, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Törökországba látogat.

Kamikava Jóko japán külügyminiszter vasárnap Ukrajnába utazott, hogy találkozzon kollégájával, Dmitro Kulebával, és biztosítsa őt Tokió további támogatásáról – közölte a japán külügyminisztérium.
 

Fotó: AFP

Ezt a látogatást eredetileg nem jelentették be Kamikava pénteken megkezdett kéthetes körútjának hivatalos programjában, amelynek keretében Lengyelországba, Finnországba, Svédországba, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Kanadába, Németországba és Törökországba látogat.
A közlemény szerint a politikus látogatása során megismétli, hogy változatlan Japán következetes politikája Ukrajna támogatására, még a jelenlegi „súlyos nemzetközi helyzet ellenére is”.

A külügyi tájékoztatás szerint a tokiói diplomácia vezetője ismerteti az ukrán féllel azoknak a segélyprojekteknek a részleteit, amelyeket Japán Kijevnek javasol. Februárban Tokióban konferenciát rendeznek Ukrajna gazdasági újjáépítésének előmozdítására, amelyen Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is részt kíván venni.

Kamikava konzultál majd az ukrán féllel a konferencia részletes programjáról, és részt vesz „a téli segélyezéshez szükséges, nagy méretű elektromos berendezések átadási ünnepségén” – írta a tárca.
Tokió 2022 eleje óta határozottan elítéli Oroszország ukrajnai támadását, és részt vesz a Moszkva elleni nemzetközi szankciókban.

 

japán külügyminiszter Dmitro Kuleba Ukrajna
Kapcsolódó cikkek