Több ezer tüntető gyűlt össze csütörtökön Varsóban, a lengyel parlament előtt, hogy tiltakozzon az új kormány intézkedései ellen. A demonstrálóknál főként az állami média lefejezése és a volt belügyminiszter, valamint helyettese bebörtönzése verte ki a biztosítékot.
 

Supporters of the Law and Justice (PiS) party protest against the restructuring of the public media launched by the government, as they hold a banner reading "Solidarity with Kaminski and Wasik", in Warsaw, Poland, on January 11, 2024. (Photo by Wojtek Radwanski / AFP)
Mariusz Kaminski és Maciej Wasik szabadon engedését követeli a tömeg Varsóban. Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Meg kell nyernünk ezt a nagy csatát a szuverén, független Lengyelországért

- mondta a tüntetésen Jaroslaw Kaczynski, a korábbi kormánypárt, a PiS vezetője.
A parlament előtti teret a vörös és fehér lengyel zászlók tengere lepte el, amelyek között olyan feliratok voltak láthatók, mint például "Tusk= Ötödik Hadoszlop", "Túléltük az oroszokat, túl fogjuk élni Tuskot is". Andrzej Duda köztársasági elnök nevét is skandálták, továbbá azt, hogy "Győzni fogunk!".

A PAP állami hírügynökség a varsói városházára hivatkozva 35 ezer főre becsülte a tömeg létszámát, míg a PiS szóvivője közel 200 ezerre tette.

A tüntetők meghallgatták a PiS országgyűlési képviselőinek a beszédét, majd az állami televízió székházához vonultak.

Teljes fejcsere a közmédiában

Az új kormány a hatalomra kerülése utáni első lépései között – arra hivatkozva, hogy az egyensúly helyreállítására törekszik - lecserélte az állami televízió, rádió és a lengyel hírügynökség komplett vezetőségét, mivel szerinte a közmédia a PiS nyolcéves kormányzása alatt a párt propagandájának platformjává vált.

A TVP Info hírcsatornát például, amely a belpolitikába való 2021-es visszatérése óta több ízben támadta Tuskot, egyszerűen levették a műsorról, majd jelentősen módosított formában engedték vissza.

"Hogy lehetséges, hogy egyszerűen lekapcsolják a tévét, mindenkinek joga van ahhoz, hogy azt válassza, amit akar" - mondta  a Reutersnek a tüntetésen résztvevő Ela, aki nem adta meg a hírügynökségnek a teljes nevét. 

Ráadásul letartóztatások is vannak... Rettegek attól, ami történik, ezért jöttem ide

 – tette hozzá.

A két elítélt politikus szabadon engedését is követelik Varsóban

A kedden letartóztatott Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wasikot először 2015-ben ítélték el hatalommal való visszaélés miatt, mert megengedték, hogy az előbbi parancsnoksága alá tartozó ügynökök csapdát állítsanak egy nyomozás során – írja a Reuters.

A politikusok tagadták a bűnösségüket, Andrzej Duda pedig kegyelmet adott nekik, lehetővé téve, hogy elfoglalják kormányzati tisztségeiket.

Tavaly, Tusk december 11-i hatalomra kerülése után azonban a lengyel legfelsőbb bíróság kimondta, hogy az ügyet újra kell tárgyalni, Kaminskit és Wasikot pedig még decemberben egy alsóbb fokú bíróság rohamtempóban két év börtönbüntetésre ítélte.

A két politikus ezt követően az elnöki palotába menekült, de egy ott tartott nagyszabású rendőrségi razzia során elfogták és börtönbe szállították őket.

A letartóztatások után a felháborodott államfő kijelentette, hogy "nem nyugszik", amíg Kaminskit és Wasikot szabadon nem engedik.

"Úgy döntöttem, hogy kegyelmi eljárást kezdeményezek" - mondta az elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzáfűzve, hogy a főügyészhez fordul a két politikus büntetésének felfüggesztése érdekében.