Tovább fokozódik a hatalmi harc a Donald Tusk miniszterelnök vezette új, Európa-barát kormány és az ellenzékbe szorult ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt között. Az EU által elrendelt politikai megtorlás már olyan szintre lépett, hogy azt a lengyel gazdaság és a külföldi befektetők is kezdik megérezni – írta a Bloomberg.

Andrzej Duda, the President of Poland, attends NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023.  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP) lengyel
Andrzej Duda lengyel elnök szerint a Tusk-kormány ismét alkotmányellenesen lépett fel a PiS-szel szemben.
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

A volt kormánypárti törvényhozók kedd esti letartóztatása egyre nagyobb közfelháborodást kelt Lengyelországban, a Tusk-kabinet akcióját pedig Andrzej Duda elnök is elítélte.

Mélységesen meg vagyok döbbenve. Először megfosztották a képviselőket a mandátumuktól, majd pedig éjszaka elhurcolják őket, hiába kaptak korábban elnöki kegyelmet

– nyilatkozta Duda szerdán. Szerinte az új kormány lépései az alkotmányt is sértik, és ezért vizsgálatot követelt a letartóztatott képviselők, valamint a közmédiát ért támadások ügyében is.

Újabb lengyel politikus kezd éhségsztrájkba a börtönben

Mariusz Kaminskit és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, a PiS képviselőjét kedd este tartóztatták le a varsói elnöki palotában.

Varsóban nagy a feszültség azóta, hogy Tusk EU-párti szövetsége az október 15-i választásokon aratott sokkoló győzelmet követően a múlt hónapban átvette a hatalmat. Az új kormány azzal kezdte, hogy felszámolta a közmédia szolgáltatóit – ez a lépés tüntetéseket és ülősztrájkokat váltott ki a lakosság és a PiS törvényhozói részéről.

Múlt héten pedig Szymon Holownia, a parlament elnöke megfosztotta Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot a mandátumától, valamint a hatalommal való visszaéléssel vádolta meg őket. Miután a felháborodott ellenzék tiltakozva felhívta a figyelmét a korábbi üggyel kapcsolatos elnöki kegyelemre, Holownia elhalasztotta a képviselőház e heti üléseit, mondván, hogy hazáját „mély alkotmányos válság” sújtja, amelyet sürgősen meg kell oldani.

A helyzet nyilvánvalóvá teszi, hogy az új miniszterelnöknek mekkora kihívást jelent teljesen leszámolni az előző kormánnyal, hogy végre megkapja Brüsszeltől az egyébként Lengyelországnak járó, hatvanmilliárd eurós uniós támogatást.

Tusk és szövetségesei azonban nem tudnak szabadon mozogni, mivel Duda, a korábbi kormány tagja továbbra is vétójoggal rendelkezik, és megakadályozhatja az EU-párti reformokat és a visszaéléseket.

Ursula von der Leyen - Donald Tusk meeting in Brussels lengyel
A lengyel jogállamiság látszólag csak addig számított Brüsszelnek, amíg nem volt EU-párti a kormány. Tusk ugyanis a hatalomba lépése óta tiporja az alkotmányt.
Fotó: Anadolu via AFP

A jogállamisági patthelyzet ráadásul a 2024-es költségvetést is veszélybe sodorta, amelyet a hónap végéig jóvá kell hagyni – enélkül ugyanis az elnöknek joga van feloszlatni a parlamentet.

Andrzej Domanski pénzügyminiszter szerint azonban az általuk már kiürített képviselőház, a tömeges letartóztatások, az alkotmány lábbal tiprása és a lakossági elégedetlenség ellenére a törvényt el fogják fogadni, és a gazdaság is védve van.

Lengyelországban a jogállamiság visszaállításán dolgozunk, és ez csak egy átmeneti helyzet, amely nem lesz nagy hatással a gazdaságra – sőt, ezzel biztosítjuk, hogy hazánkban újra a törvény legyen az úr

– jelentette ki a politikus. A piac azonban kevésbé volt bizakodó, és a zloty a kommentek óta is 0,2 százalékot gyengült az euróval szemben Varsóban. A lengyel tőzsdén is hasonló a hangulat, és a feltörekvő piaci Tellimer kutatóintézet megemelte a kockázatokat a válsággal küzdő országban.

A letartóztatások és a média elleni támadások miatt a PiS csütörtök estére felvonulást tervez, amelynek résztvevőit Duda nyugalomra és fegyelemre szólította fel.

Megcsillant a brüsszeli vaslogika: utalják az uniós pénzeket a lengyeleknek, bár a kormány éppen két lábbal tiporja az alkotmányt

Donald Tusk kormánya alig két hete lépett hivatalba, de máris öntik rá az uniós forrásokat. A jogállamiságra különösen érzékeny Európai Bizottságot az sem bizonytalanítja el, hogy a lengyel közmédiát éppen politikai alapon szántják be.