Azonnali hatállyal vonja vissza Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a közösségi közlekedést érintő járatritkításokat, és hívja egyeztetésre az érintett városrészek vezetőit – közölte az LMP szóvivője vasárnap online sajtótájékoztatóján.

20201113_1010_FDA
A döntést csütörtökön jelentették be a járatritkításokról.
Fotó: Földi D. Attila / Világgazdaság (archív)

Karácsony 43 busz-, 4 villamos- és 6 trolibuszjárat menetrendjét ritkította anélkül, hogy megkérdezte volna erről a kerületi polgármestereket és a budapestieket. Ez elfogadhatatlan – jelentette ki Gál József.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja kikéri a Budapesti Közösségi Központtól (BKK) a járatritkítások alapjául szolgáló méréseket és elemzéseket, továbbá kezdeményezik, hogy a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága hallgassa meg a BKK és a főváros vezetését.

Budapest jelenlegi vezetése 2019-ben klímavészhelyzetet hirdetett, amelyet a párt szerint nem járatritkítással, hanem a közösségi közlekedés minél vonzóbbá tételével lehet kezelni. A járatritkítások miatt sokan elfordulnak a klímabarát közösségi közlekedéstől, és helyette az autózást választják.

Ahogyan a kormány a vasúti mellékvonalak bezárásával, úgy a főváros ezzel a lépéssel távolodik mindinkább a zöldpolitikától – mondta Gál József, aki arra buzdított, hogy 

írja alá a petíciójukat, aki nem ért egyet a járatritkításokkal.

BPM_2020040302
Pénteken máris kevesebb volt a buszjárat.
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

A döntést csütörtökön jelentette be a főpolgármester, és a pénteki csúcsidőben már ritkították is a járatokat, ami tömegjeleneteket okozott szerte a fővárosban. Vitézy Dávid azonnal felszólította Karácsonyt, hogy vonja vissza az intézkedést.

Emlékeztetett, hogy ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára tizenöt éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester helyettese próbált a városra erőltetni. Csakhogy neki nem sikerült, Karácsony Gergelyéknek viszont igen. Annak idején azonban legalább előzetes egyeztetés volt a menetrendi változásokról. „Így tudtuk végül akkor megakadályozni a rombolást, hónapokon át küzdöttem akkoriban személyesen is a járatritkítások ellen” – mondta.