Közélet

A Hezbollah és az Iszlám Dzsihád összehangolt ellentámadásra készül

Izrael folytatja a Gázai övezet felperzselését, miközben a Hamász alig tud ellenállást kifejteni. A Hezbollah és az Iszlám Dzsihád vezetői összeültek, hogy egy lehetséges ellentámadásról tárgyaljanak.

Újabb támadások voltak a Gázai övezetben, a Libanoni határnál és Ciszjordániában a Hamász elleni háború 129. napján. Az iszlamista Hamász terrorszervezet irányította gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint legkevesebb 67-en meghaltak, és több tucat ember megsebesült az izraeli hadsereg éjszakai támadásaiban a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, de ez a szám tovább nőhet, mert többen még a romok alatt rekedtek.

A Hezbollah és az Iszlám Dzsihád összehangolt ellentámadásra készül.
Fotó: Said Khatib / AFP

A gázai minisztérium szerint 

az elmúlt 24 órában 164-en haltak meg és 200-an sebesültek meg az övezetben. 

A háború kezdete óta összesen 28 340 gázai vesztette életét, és körülbelül 68 ezren sebesültek meg. Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentette, hogy vasárnap elesett két, 21 éves izraeli katona a Gázai övezet déli részén, Hán Júnisznál, amikor a Hamász fegyveresei páncéltörő rakétával lőtték az épületet, melyben tartózkodtak.

Libanoni jelentések szerint dróntámadás ért egy járművet az izraeli határ közelében fekvő Bint Dzsebil kórházának közelében. A libanoni síita Hezbollah hétfőn közölte, hogy vezetőjük, Haszan Naszrallah találkozott a palesztin Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet főtitkárával, Zijád Nahálával.

Izrael megdöbbentő helyen talált rá a Hamász adatkezelő központjára

Mivel a Hamász adatkezelő központja az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének központja alatt volt, a zsidó állam nem sújtotta légicsapásokkal. Most azonban a palesztin foglyok kihallgatásával szerzett információk elvezették az izraeli katonákat a Gázaváros előkelő Rimal negyedében található bunkerhez.

Közleményük szerint a Gázai övezet és Ciszjordánia ügyeiről egyeztettek, valamint

az ellenállási tengely különböző színtereken nyújtott segítségéről. Naszrallah és Nahála kijelentette, hogy továbbra is erőteljes fellépésre van szükség a megígért győzelem elérése érdekében 

– utalva a Hamász és Izrael között a Hamász október 7-i terrortámadása nyomán kitört háborúra.

Az izraeli hadsereg jelentése szerint agyonlőttek egy palesztint, aki izraeli katonákat próbált megkéselni Ciszjordánia déli részén, a Betlehemhez közeli Huszan falunál. Egy merénylő szintén késsel támadt Jeruzsálem óvárosában az osztrák vendégház közelében állomásozó rendőrökre. A rendfenntartók rálőttek, majd a súlyosan sérült támadót kórházba szállították. A lövöldözésben egy járókelő is könnyebben megsebesült.

 

Ciszjordánia Gázai övezet izraeli háború Izrael Hamász
Kapcsolódó cikkek