Közélet

Az izraeli háború 126. napja – A Hezbollah rakétasorozattal támadta Izraelt, a hadsereg pedig válaszolt

Az izraeli hadsereg erős tüzérségi választ adott a Hezbollah éjszakai rakétacsapásaira. A libanoni terrorszervezet állítólag egyik vezetőjük halála miatt indított újabb támadást.

Heves, mintegy harminc rakétából álló sorozatot lőttek Libanonból Észak-Izraelre csütörtök este, válaszul a libanoni síita Hezbollah szervezet egyik vezetőjének megölésére – jelentette a Walla hírportál. Az izraeli hadsereg (IDF) tüzérségi választ adott a Libanonból érkező rakétákra, a lövedékek forrásait célozva meg. Az izraeli biztonsági vezetők szerint a Hezbollah magas rangú tagjának meggyilkolása miatt lőtték Észak-Izraelt.  

Israeli Paratroopers Brigade training
Fotó: Dima Vazinovich / Middle East Images / Middle East Images via AFP

A Hezbollah előzőleg rakétákkal támadta Izrael Maron-hegyen található légiirányító bázisát, miután Izrael támadást intézett Nabatijánál egy jármű és dél-libanoni falvak ellen. A Hezbollah két harcosa életét vesztette, amikor csütörtök délután Dél-Libanonban, Nabatijánál autójukra rakétát lőtt az izraeli légierő. 

A szaúd-arábiai al-Hadasz hírcsatorna jelentése szerint a két halott egyike Abbász al-Dabbas, a Hezbollah regionális parancsnoka volt.

Csütörtök este az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszok családtagjai tüntetést tartottak Tel-Avivban a katonai főhadiszállásnál, ahol összeült esti tárgyalására Benjámín Netanjáhú miniszterelnök vezetésével a háborús kabinet. Az út fölötti gyalogosforgalmat biztosító hídról egy hatalmas molinót lógattak le, melyen az állt, hogy „alku vagy halálos ítélet”. Eközben Jeruzsálemben több jobboldali szervezet irányításával ezrek tiltakoztak az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodás ellen, a háború folytatását, a Hamászra gyakorolt nyomás növelését követelve.

Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő elutasította a Hamász tűzszüneti és túszelengedési alkuját. „Minden pillanatban rájuk gondolok, ígérem, soha nem adjuk fel az elraboltak szabadon engedéséért teendő erőfeszítéseket” – üzente a kormányfő a túszok családtagjainak, akik a megállapodás aláírását követelik szeretteik hazatérése érdekében. 

 

14:42

Libanoni páncéltörő rakéta talált el egy civil épületet

Egy libanoni határhoz közeli településen ért rakétacsapás egy házat, a támadás a Hezbollah uralta terület felől érkezett. Állítása szerint a terrorszervezet határmenti csapásokkal támogatja a Hamász harcát.

14:38

A gázai terrorellenes művelet sikere globális érdek

A külgazdasági és külügyminiszter New York-i útja során találkozott az izraeli parlament elnökével, akivel a gázai helyzetről és Magyarország Izraelhez való hozzáállásáról is beszélgettek. A tárcavezető elmondta, hogy a gázai terrorellenes művelet sikere egyértelmű globális érdek.


 

izraeli háború Izrael Hezbollah Libanon
Kapcsolódó cikkek