Az országaiban tavaly 1,14 millió ember nyújtott be menedékkérelmet a szervezet menekültügyi ügynökségének (EUAA) szerdán nyilvánosságra hozott adatai szerint – ez a legmagasabb szám a 2015–2016-os migránsválság óta.

14 December 2023, Brandenburg, Eisenhüttenstadt: Migrants walk across the grounds of the Central Reception Center for Asylum Seekers (ZABH) of the state of Brandenburg in Eisenhüttenstadt. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A menedékkérők első számú célpontja változatlanul Németország.
Fotó: Patrick Pleul / DPA / AFP

A statisztika a Reuters szerint ismét felszítja majd a vitát a migrációról és a radikális jobboldali érzelmeket a júniusi európai parlamenti választás előtt. Előrejelzésekben eddig is azt közölték, hogy jelentősen megerősödik majd a radikális jobboldal az EP-ben.

Változatlanul a szírek és az afgánok nyújtják be a legtöbb menedékkérelmet, az viszont újdonság, hogy 

a harmadik helyen a török állampolgárságúak állnak, 

akiknek a száma 82 százalékkal nőt az előző évhez képest.

Rekordmagasra, majdnem 11 600-ra ugrott az érkező palesztinok száma is Izrael és a Hamász háborújának kitörése óta. Lehetnek azonban ennél többen is, mert az uniós tagállamok többsége nem ismeri el Palesztinát önálló államként, így nehézségeket okoz a regisztrációjuk – emlékeztetett a hírügynökség.

Officers of the German Federal Police (Bundespolizei) frisk a group of migrants near Forst, eastern Germany, on October 11, 2023, during a patrol near the border with Poland. The new influx has pushed Germany's government to take steps to limit entries into Germany, reignited a bitter debate over immigration and given a push to the far right in the polls. (Photo by JENS SCHLUETER / AFP)Officers of the German Federal Police (Bundespolizei) frisk a group of migrants near Forst, eastern Germany, on October 11, 2023, during a patrol near the border with Poland. The new influx has pushed Germany's government to take steps to limit entries into Germany, reignited a bitter debate over immigration and given a push to the far right in the polls. (Photo by JENS SCHLUETER / AFP)
A legtöbben Szíriából és Afganisztánból érkeznek.
Fotó: Jens Schlueter / AFP

Németország maradt tavaly is az első számú célország, ott nyújtották be a menedékkérelmek majdnem egyharmadát, míg relatív értékben Ciprus vezet, ahol egy menedékkérő jut minden 78 lakosra.

Bár a 2023-as menedékkérelmek száma éppen csak elmarad a 2016-ostól, nem számít bele az a 4,4 millió ukrán, aki az EU-ba menekült az orosz invázió elől, nekik ugyanis nem kell formális kérelmet benyújtaniuk.

A hírügynökség arra is emlékeztetett, hogy az EU határügynöksége, 

a Frontex a múlt hónapban regisztrálta a legtöbb illegális érkezőt 2016 óta.

A magas számok miatt egyre élesedik a vita arról, hogyan lehetne megfékezni a migrációt, mivel egyes helyi hatóságok jelentősen túlterheltek. A német települések és önkormányzatok szövetsége is figyelmeztetett, hogy az ország elérte a befogadóképessége határát, változtatni kell a migrációs politikán európai és nemzeti szinten is. 

This handout photograph released on October 30, 2023 by the Spanish Maritime Rescue and Safety Society SASEMAR shows migrants aboard a "cayuco" wooden boat, off the coast of the Canary island of Tenerife. Two migrants were found dead during the rescue of a boat with 209 people on board on October 30, off the Spanish island of Tenerife, Spanish sea rescuers announced. In total, 23,537 migrants arrived in the Canaries between January 1 and October 15, or 79% more than the same period in 2022, according to the latest figures from the Interior Ministry. (Photo by Handout / SASEMAR / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SASEMAR " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A Frontex is rekordszámú illegális migráns érkezéséről számolt be.
Fotó: AFP

Az EU a 2015–2016-os válság óta megszigorította a külső határok ellenőrzését és a menekültügyi törvényeket, megállapodásokat kötött közel-keleti és észak-afrikai országokkal a menekülni szándékozok helyben tartásáról.
Emellett decemberben megszületett a mérföldkőnek számító megállapodás is az új szabályokról, amelyek célja, hogy a migránsok befogadásával járó költségeket és munkát egyenletesebben osszák meg, és korlátozzák a beutazók számát. Egyes felek szerint azonban ezek a szabályok nem mennek elég messzire.