A német települések és önkormányzatok szövetsége szerdán ismét figyelmeztetett, hogy túl sok menedékkérő érkezett az országba, ezért elérték a befogadóképességük határát.

Refugees in the initial reception center (HEAE) in Giessen
2016 után tavaly érkezett a legtöbb menedékkérő Németországba.
Fotó: AFP

„Képtelenség végtelen mennyiségű embert befogadni Németországba. Ezért muszáj változtatni a migrációs politikán európai és nemzeti szinten is” – idézte a Deutsche Wirtschafts Nachrichten Uwe Brandlt, a szervezet elnökét, aki berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az emberek beáramlásának rendezettnek, ellenőrzöttnek és korlátozottnak kell lennie.

Brandl szerint sok német szívesen segítene azoknak, akik az országba menekültek, de 

„érezhetően nő az elégedetlenség”.

Ezért azokra kellene koncentrálni, akiknek van esélyük a menedékes státusz elnyerésére, a többieket pedig visszaküldeni a hazájukba, vagy megszervezni, hogy önként távozzanak.

Németország több mint egymillió háború elől menekülő ukránt fogadott be az elmúlt két évben. Tavaly több mint háromszázezer menekült érkezett az országba, ami a legmagasabb szám 2016 óta.

Insight into reception center for asylum seekers (AfA) Trier
Túlterheltekké váltak az iskolák és az integrációs tanfolyamok.
Fotó: AFP

Sok közösségben már egyáltalán nincsen hol elhelyezni az embereket, és hihetetlenül nagy nyomás nehezedik az óvodákra és iskolákra is, túlterheltek az integrációs tanfolyamok

– magyarázta Brandl.

A városok és önkormányzatok szövetsége a települések pénzügyi támogatásában látja az integráció működésének másik kulcsát. „Új módszereket kell keresnünk, amelyek hosszú távon fenntarthatóak”, hangsúlyozza a szervezet. „Ez magában foglalja a migrációs politika alaptörvényben való rögzítését, mint a szövetségi és tartományi kormányok közös feladatát” – tették hozzá.

Refugees in the initial reception center (HEAE) in Giessen
Sok településen már nincs hol elhelyezni a menekülteket.
Fotó: AFP

Véget kell vetni a szövetségi és a tartományi kormányok közötti „felelősségi bingónak”, amikor ezekről a fontos kérdésekről és a finanszírozásukról van szó.

A migrációval és a szélsőjobb emiatti előretörésével kapcsolatos félelmek annyira megerősödtek Németországban, hogy már a bevándorlást egyébként támogató zöldek és liberálisok is bírálják a saját kormánykoalíciójukat, amiért nem tesz eleget azért, hogy hazaküldje azokat a menedékkérőket, akiknek nincs jogi alapjuk az országban tartózkodni.

Élesen bírálja a kérdésben a koalíciót a kereszténydemokrata (CDU) és keresztényszocialista (CSU) ellenzék is.