2023 novemberében 4,27 millió ukrán állampolgár tartózkodott az Európai Unióban ideiglenes védelmi jogállással, akik az orosz invázió óta hagyták el a hazájukat – derült ki az Eurostat adataiból.

ukrán menekültek
Egyre több az ukrán menekült az Európai Unióban.
Fotó: AFP

A menekültstátusszal rendelkező ukránok közül a legtöbben – több mint 1,2 millióan – Németországban tartózkodtak, a második Lengyelország volt 955 ezer fővel, míg Csehország 369 ezer embert fogadott be.

2023. október végéhez képest a legnagyobb növekedést szintén Németországban tapasztalták, ahol a hónap során 1,7 százalékkal, 20 ezerrel lettek többen a menekültek. Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban és Luxemburgban azonban az előző hónapokhoz hasonlóan most is csökkent a védett személyek száma.

2023. november 30-án az ukrán állampolgárok az ideiglenes védelemben részesülők több mint 98 százalékát tették ki. Az EU-ban az átmeneti védelmet élvező személyek közel felét felnőtt nők tették ki, harmadát pedig gyermekek.

Ukránok tízezrei hagyhatják ott Lengyelországot a megszorítások miatt

Az orosz–ukrán háború tavalyi eszkalálódása utáni nagy lengyel–ukrán barátság megtörni látszik. Lengyelország előbb importtilalmat vezetett be több ukrán gabonatermékre, a napokban pedig a kormány belengette, hogy jövőre kevesebb támogatást ad a területére menekült egymillió ukránnak. A háttérben az őszi parlamenti választás állhat.