Az Európai Parlament és a tagállamok szerdára összehozott megállapodása évek óta tartó alkufolyamat végére tett pontot, és bár a formális ratifikációja még hátravan, ám mindenképpen áttörésként értelmezhető.

A tárgyalások legutóbbi, hétfőn elkezdett körében az soros elnökségét betöltő Spanyolország vezette tanács ragaszkodott a tagállamok számára minél szélesebb mozgásteret lehetővé tevő álláspontjához, egyebek között kiterjesztené a menedékkérelmek gyorsított eljárását minél több kérelmezővel szemben. Ezzel szemben az EP az alapvető jogok tisztában tartását célzó szigorúbb előírásokat szeretett volna a szövegbe foglalni.

Madrid, 2023. november 2.
Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2023. november 2-án. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 138 migránst vett fedélzetére egy bárkából Tenerifétől délre.
MTI/EPA/EFE/Alberto ValdesMadrid, 2023. november 2.Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjében 2023. november 2-án. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajója 138 migránst vett fedélzetére egy bárkából Tenerifétől délre.MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes
Fotó: Alberto Valdes / MTI / EPA

 

Szigorúbb fellépés az illegális migráció ellen

Az elfogadott javaslat értelmében könnyebb lesz a sikertelen menedékkérőket kiutasítani az unió területéről, és 

lehetővé teszi azt is, hogy az olyan országokból érkezőket – mint India, Törökország vagy épp Tunézia –, ahonnan a menedékkérők csekély eséllyel kapnak menedékjogot, már a határon őrizetbe vegyék, és sorsukról gyorsított eljárásban döntsenek.

A tervek szerint a jövőre életbe lépő javaslat elfogadásához a tagok minősített többségének támogatására van szükség, és az igyekszik megtalálni az egyensúlyt a frontországok, mint Görögország, Olaszország és Spanyolország aggályai és az unió belső országainak érdekei között. Az unió déli határain fekvő országok szigorúbban léphetnek fel a migrációval szemben, míg a belsőbb, északabbra fekvő országok dönthetnek, hogy befogadnak bizonyos számú bevándorlót, vagy inkább befizetnek egy közös uniós alapba.

A csomag elfogadása kapcsán Roberta Metsola, az EP elnöke elismerte, hogy az nem tökéletes, de visszautasította, hogy az a szélsőjobboldal ötleteit valósítja meg, szerinte a középpártok közötti pragmatikus kompromisszumról van szó. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen pedig arról beszélt, hogy ez egy európai válasz egy európai kihívásra, melynek értelmében az európaiak dönthetik el, hogy ki jöhet az unióba, és ki maradhat ott, nem pedig az embercsempészek.

Sudanese migrants have their meal provided by charity associations, in a migrant camp, in Ouistreham, northwestern France on December 11, 2023. Following a recent justice decision on this migrant camp, mayor of Ouistreham has to bring water and staff to this camp within this week, otherwise there will be sanctions, in Ouistreham, on December 11, 2023. (Photo by LOU BENOIST / AFP)
Fotó: AFP

Az uniós vezetőkkel ellentétben a jogvédő szervezetek kritizálták a javaslatot, amely szerintük megengedi, hogy az országok gyerekeket vegyenek őrizetbe, és minél több migránst utasítsanak ki biztonságosnak tartott harmadik országokba.

Az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex korábban közölte, hogy az év eddigi szakaszában 2015 óta a legtöbb illegális bevándorló érkezett a kontinensre – írja a Politico.

A paktumot a soros elnökség szerdán bemutatja az európai uniós tagországok nagyköveteiből álló tanácsnak (Coreper), amely az intézményközi megállapodásnak köszönhetően várhatóan jóváhagyja. Az elkövetkező hetekben szakértői szinten folytatódik az új rendeletek részleteinek kidolgozása. Ezt követően a megállapodást megerősítés céljából benyújtják a tagállamok képviselőinek elfogadásra. A megállapodást az Európai Parlament plénumának és az Európai Unió Tanácsának is hivatalosan el kell fogadnia.

A szerdai megállapodás a paktum öt kulcsfontosságú javaslatára terjed ki. 

Egységes szabályokat hoz létre az uniós határokra érkezők azonosítására, az új előszűrési intézkedés növelni kívánja a schengeni térségen belüli biztonságot. Az Eurodac-rendelet pontosabb és teljesebb adatokat rögzítő közös adatbázist hoz létre a tagállamok közötti jogellenes mozgások felderítésére. A menekültügyi eljárásokról szóló rendelet a menekültügyi, a kiutasítási és a határon folytatott eljárások gyorsabbá és hatékonyabbá tételét célozza. Új szolidaritási mechanizmust határoz meg a tagállamok között a menekültügyi eljárásokra és a migránsok elosztására a terhek megosztása érdekében. Végezetül keretet hoz létre annak biztosítása, hogy az EU a jövőben felkészült legyen a válsághelyzetek kezelésére, ideértve a migránsok eszközként való felhasználását is politikai célok elérésére. Ez többek között a Belarusz, majd Oroszország által nyomásgyakorlási célból használt migrációt jelentheti.

A tagállamok megosztják a terheket

Az EP szerint a a migrációs és menekültügyi paktum egyebek mellett biztosítani fogja, hogy a tagállamok megosszák erőfeszítéseiket, szolidaritást mutatva az EU külső határait védő, az EU-ba irányuló illegális migráció megakadályozásán munkálkodó tagországokkal. Továbbá a tagállamok számára eszközöket is biztosít arra, hogy gyorsan reagáljanak a nagyszámú illegális migráns érkezésével kapcsolatos válsághelyzetekre.

Mindemellett a csomag a Földközi-tengeren, a Balkánon vagy az Atlanti-óceánon keresztül érkező illegális migráció elleni küzdelem érdekében cselekvési tervet is felvázol. Ennek keretében partnerségek építését segíti a migráció származási és tranzitországaival az embercsempészek és emberkereskedők elleni küzdelem, valamint az uniós tartózkodásra nem jogosult migránsok származási országukba való visszaküldésének biztosítása érdekében.