Az amerikai szenátorok hónapokig tartó viták után, vasárnap megállapodásra jutottak a bevándorlásról és az Ukrajnának nyújtott segélyekről, de a képviselőház republikánus elnöke azonnal megígérte, hogy elveti azt, annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök az indítvány „gyors elfogadására” szólított fel.

Joe Biden. Fotó: AFP

A megállapodás, amely összesen 118,3 milliárd dolláros finanszírozást jelent, 60 milliárd dollárt tartalmaz Kijevnek az orosz támadással szembeni háborús erőfeszítéseire, valamint 14,1 milliárd dollárt Izraelnek.

A dokumentum továbbá 20,2 milliárd dolláros csomagot tartalmaz a migrációs politika reformjára. Ebben a menedékkérelmek feldolgozásának rendszerére vonatkozó szigorúbb korlátozások akkor érvényesülnek, ha a határátlépések száma meghaladja a heti ötezer főt.

Donald Trump: országunk nem él túl egy újabb Biden-elnökséget, mert az elnök inkompetens

A republikánus elnökjelölt-aspiráns volt elnök a Fox News hírtelevíziónak adott interjút, amelyben a közel-keleti helyzetről, az elektromos autók hordozta gazdasági veszélyekről, a mesterséges intelligencia kockázatairól és a bevándorlókról is beszélt.

A szöveget gyorsan jóváhagyta Biden elnök, aki kiemelte, az ország „csődöt mondott” a bevándorlási rendszer megreformálásában. Egy humánusabb hozzáállást szorgalmazott, mint elődje, Donald Trump, akinek ellentmondásos intézkedései családok szétválasztásához vezettek az amerikai–mexikói határon.

Kétpárti megállapodást értünk el a nemzetbiztonságról, amely az elmúlt évtizedek legszigorúbb és legigazságosabb migrációs reformját tartalmazza. Határozottan támogatom

– mondta Biden nyilatkozatában.

A képviselőház elnöke, Mike Johnson, Donald Trump támogatója az X közösségi oldalon ugyanakkor kijelentette: „Ez a törvényjavaslat még rosszabb, mint amire számítottunk, és messze van attól, hogy véget vessen az elnök által létrehozott határkatasztrófának.”