Közélet

Az izraeli háború 122. napja – Szaúd-Arábiába készül az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken ma indul Szaúd-Arábiába, ahol az izraeli háború lesz a fő téma. Az Egyesült Államok külügyminisztere a mielőbbi békekötést szorgalmazza, emellett a segélyszállítmányok Gázai övezetbe történő gördülékenyebb szállítását is támogatja. Friss hírek az izraeli háborúról.

Október óta ötödik látogatására érkezik Szaúd-Arábiába Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn – közölte a The Guardian. Látogatásának egyik apropója, hogy az Egyesült Államok megtorló csapásokat mért az Iránhoz köthető célpontok ellen Irakban és Szíriában, valamint Jemenben, a huszi lázadók támaszpontjai ellen.

Antony Blinken
Antony Blinken a gázai tűzszünetet szorgalmazza. Fotó: AFP

Az utazás másik oka, hogy a Biden-adminisztráció egyre inkább csalódik Izraelben. 

A vita tárgyát képző tűzszüneti javaslat – amelyet a CIA-főnökkel, valamint izraeli, katari és egyiptomi tisztviselőkkel egy hete Párizsban tárgyaltak meg – hat hétre felfüggesztené a harcokat, mivel a Hamász szabadon engedi az október 7-én elfogott túszokat palesztin foglyokért cserébe.

Blinken utazása során ellátogat Izraelbe, valamint Egyiptomba és Katarba.

A külügyminszter, miután Washingtonban találkozott Katar miniszterelnökével, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani sejkkel, kijelentette, hogy

igazi remény van egy jó, erős tűzszüneti javaslat kivitelezésére.

Katar is optimizmusának adott hangot, bár a Hamász azt mondta: nincs megállapodás, és Izrael sem foglalt el egyértelmű álláspontot.

Több ezren tüntettek szombat este Tel-Avivban, hogy előrehozott választásokat követeljenek, miközben elítélték, hogy Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kormánya képtelen kivívni a túszok szabadságát.

Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap elismerte az izraeli vitát, de az alkura hivatkozva kijelentette, hogy „a labda jelenleg a Hamásznál van”.

Sullivan a CBS-nek nyilatkozva azt mondta, Blinken arra fogja kérni Izraelt, hogy több élelmet, vizet, gyógyszert és menedéket engedjen be Gázába.

Ez lesz a külügyminiszter legfontosabb feladata, amikor tárgyal az izraeli kormánnyal – emelte ki Sullivan.

Blinken várhatóan hétfőn indul Szaúd-Arábiába, ahol az október 7-i támadás előtt az Izraellel való kapcsolatteremtést fontolgatták, ami történelmi lépés lenne.

 

18:55

Irán a legnagyobb brit bankokat is felhasználta, hogy kijátssza a szankciókat

Az Egyesült Királyság két legnagyobb bankja, a Lloyds és a Santander olyan fedőcégeknek nyitott számlákat, amelyek titokban az állami irányítás alatt álló és szankciókkal sújtott iráni petrolkémiai vállalat, a Petrochemical Commercial Company (PCC) tulajdonában voltak. Például a Pisco nevű vállalat egy surrey-i családi házba van bejegyezve, és a Santandernél vezetett üzleti számlát használt.

 

15:13

Irán minden amerikai támadást meg fog torolni

Az amerikai erők pénteken intéztek légicsapás-sorozatot a Teheránnal szövetséges milíciák iraki és szíriai támaszpontjai ellen. Teherán elítélte az esetet.

14:21

Ismét dróntámadás ért egy amerikai támaszpontot a Közel-Keleten, sok a halott

Egy Szíriában található amerikai bázisra csaptak le iraki fegyveresek. A támaszpontot kurdok őrizték, heten meghaltak és többen megsebesültek. A támadás válasz lehet a hét végi megtorló bombázásokra.

izraeli háború Gázai-övezet Hamász Anthony Blinken
Kapcsolódó cikkek