Egy hatástalanított Trident II-es ballisztikus rakétát lőtt ki a brit HMS Vanguard január végén, mely végül az óceánban landolt közvetlenül az azt kilövő tengeralattjáró mellett. A január 30-i próbaindítása során nem gyulladtak ki a rakéta első fokozatú gyorsítói, így végül az óceánba esett és elsüllyedt. 

-
Fotó: JEROME HARY

A védelmi minisztérium megerősítette, hogy a Florida partjainál végzett teszt során „eseményspecifikus anomália” történt, de nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtagadta a további információk megadását. Állítólag ez zsinórban a második gyújtáskimaradás, ugyanis a Királyi Haditengerészet által 2016 júniusában végrehajtott Trident rakéta próbaindítása szintén kudarcba fulladt. A Telegraph cikke szerint Grant Shapps védelmi miniszter és Ben Key tengernagy admirális is a tengeralattjáró fedélzetén tartózkodott a teszt alatt.

Ez a teszt volt az utolsó, mielőtt a 4 milliárd font (1800 milliárd forint) értékű tengeralattjárót visszahelyezték szolgálatba mintegy hétéves átalakítás után.

A védelmi minisztérium közölte, hogy a HMS Vanguard az összes tesztet sikeresen teljesítette, és kitartott amellett, hogy „teljesen bízik” a nukleáris elrettentésben. A brit nukleáris elrettentésről szóló írásos miniszteri nyilatkozatot Shapps várhatóan az alsóházban elő is terjeszti. 

A brit flotta a fejlesztések útjára lép

Az Egyesült Királyság 1969 óta járőrözik nukleáris fegyvereket szállító tengeralattjárókkal, hogy folyamatosan fenntartsák az elrettentés képét. A briteknek összesen négy Vanguard-osztályú hajójuk van, melyek rotálva töltik be a járőr szerepet. Ezek a hajók 140 fős személyzettel rendelkeznek, és Trident típusú ballisztikus rakétákkal vannak felszerelve. 

A 30 éve üzemelő, elöregedő hajókat a 2030-as években a Dreadnought osztály váltja fel, amelyek jelenleg építés alatt állnak.

Nemcsak a tengeralattjárókat, hanem a fregattokat is fejleszti a Királyi Haditengerészet. A brit 32-es típusú fregattok már felére csökkenthetik a legénység létszámát, mindezt a haditechnológia fejlesztése teszi lehetővé. A Babcock védelmi vállalat szerint az új technológia megoldás lehet az Egyesült Királyság toborzási válságára is. A brit fregattok következő generációja mindössze 50 tengerészből áll majd – állítja a Babcock védelmi vállalat. A haditengerészet mintegy 23 százalékkal maradt el a kívánt toborzási céltól 2023 márciusával bezárólag.