A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hatósági jogkörénél fogva azonnali vizsgálatot rendelt el a tüdőgyulladásban meghalt nagyecsedi lány ügyében – közölte az NNGYK kedden. A sajtóban megjelent információk szerint egy 13 éves lány azt követően hunyt el, hogy a háziorvos, majd az orvosi ügyelet is hazaküldte. 

Drip,On,The,Background,A,Hospital,Corridor,Concept
Fotó: Shutterstock (illusztráció) 

Ez így büntetlenül nem maradhat, hogy az én lányom meghalt, ártatlanul

– mondta az édesapa az RTL-nek. A nagyecsedi szülők úgy érzik, az orvosok későn vették észre, hogy nagy a baj. 

A szülők elmondták, hogy lányuk a múlt hétvégén lett beteg, ezért hétfőn háziorvoshoz vitték. A háziorvos influenzaszerű vírus általi fertőzést állapított meg, és otthoni kúrálást ajánlott. Aznap éjszaka a lánynak 39 Celsius-fokos láza lett, ezért a szülők kedd reggel hívták a rendelőt. Azt a tanácsot kapták, hogy láz esetén reggel vigyék vissza a háziorvoshoz. Kedd estére a lány már a hátát és mellkasát fájlalta, ezért a mátészalkai orvosi ügyeletre mentek, de innen is hazaküldték őket. Két óra múlva a lány vért hányt és fájt a szíve, úgyhogy a szülők a gyermeksürgősségire rohantak vele. A kórházban a szülők elmondása szerint nem akarták elhinni, hogy két órával előtte is látta orvos a gyereket. A lányt ezt követően mentő vitte a nyíregyházi kórházba, ahol az intenzív osztályra került, majd altatásba, de a légzése összeomlott, és szerda reggelre meghalt.

Azt mondta az orvos, ha csak lázasodik, még másnap reggel vigyem fel a háziorvoshoz, de már a másnap reggelt nem érte meg

– mondta sírva az édesanya. Az apa aznap személyesen is volt bent enyhe torokfájással a háziorvosnál, állítása szerint akkor is jelezte neki, hogy a lánya rosszabbul van. „Nem azt mondta, hogy hozza vissza a lányát, hogy nézzem meg, hogy mi van vele, hanem azt, hogy ő nem Jézus! Vetett egy keresztet, hogy egy nap alatt nem tudja meggyógyítani” – mesélte az édesapa az RTL Híradónak.  

A szülők nem értik miért nem küldték őket egyből a gyermeksürgősségire, ha olyat is látott az orvos, amivel egyszer a sürgősségire kell menni. Vagy miért nem csináltak egy vérvételt vagy röntgent. 

Nikit az iskola is gyászolja, éltanuló volt. A szülők azt mondták, feljelentést tesznek, hogy kiderüljön, mulasztott-e valaki.  

Magyarországon az Eurostat adatai alapján 2021-ben 1, 2020-ban pedig kilenc 15 év alatti gyerek halt meg tüdőgyulladás miatt, ami a híradónak nyilatkozó orvos szerint egy vírusfertőzésből is kialakulhat. „Számos vírusos megbetegedés bakteriális szövődményekkel, felülfertőződéssel végződhet, aminek a vége egy tüdőgyulladás vagy még súlyosabb esetben vérmérgezés, ami a beteg állapotának súlyosbodásához, illetve halálához vezethetnek” – mondta Késmárky András sürgősségi szakorvos a híradónak.