Legkevesebb tizenöten meghaltak és sokan megsérültek egy illegálisan működtetett venezuelai külszíni aranybányában történt bányaomlás következtében – közölte szerdán Nicolás Maduro államfő a venezuelai televízióban. Ángel Marcano, Bolívar állam kormányzója elmondta, hogy a helyszínen folyamatban van a mentés.

Beomlott egy illegális aranybánya, nem tudni, hányan rekedtek a föld alatt. A bányát csak vízi úton lehet megközelíteni.
Fotó: AFP

Helyi illetékesek tájékoztatása szerint a beomlott bányában ismeretlen számú ember lehet még. 

A Bolívar állambeli Angostura vezetője, Yorgi Arciniega több tucatnyira tette a halottak számát, de ezt az adatot Maduro televíziós beszédében cáfolta.

A bányaszerencsétlenség kedden történt Angostura körzetében, amikor a Bulla Loca néven ismert bánya egyik fala leomlott. Az aranybányát csak vízi úton lehet megközelíteni.

Nem enyhül a feszültség Dél-Amerikában: Guyana szerint a venezuelai csapaterősítés sérti a nemzetközi jogot

A két ország között Essequibo régió kapcsán több mint egy évszázada tart a konfliktus: a terület nagyobb, mint Görögország, Guyana nagyjából kétharmadát teszi ki, és rendkívül gazdag ásványi anyagokban is.

A bánya közelében lévő La Paraguában gyülekező hozzátartozók arra kérték a kormányt, hogy küldjön helikoptereket a mentés meggyorsítására, a halottak és a sérültek elszállítására.

A bányaomlás egyik túlélője, a 71 éves Carlos Marcano La Paraguában szerdán arról számolt be, hogy a bányában katasztrofális helyzet alakult ki. Mint mondta, sokan lelték halálukat az omlásban, és őket még nem sikerült kihozni.

A sérülteket az állam székhelyére, Ciudad Bolívarba szállították, amely mintegy négyórányira fekszik a Bulla Loca bányától, ahol a kormány becslései szerint mintegy kétszáz ember dolgozott.

Caracasból is a térségbe utazott egy mentőcsapat, hogy segítséget nyújtson a túlélők felkutatásában és a halottak kiemelésben.

Venezuelában 2016-ban jelöltek ki az ország középső részén egy hatalmas bányafejlesztési övezetet új bevételek megteremtésére. Az övezetben és azon kívül azóta fellendült az arany, gyémánt, réz és más ásványi anyagok bányászata, ugyanakkor sok bánya illegálisan vagy a törvényesség határán egyensúlyozva működik, és a munkakörülmények borzasztóak.