Venezuela megsérti a nemzetköz jogot – jelentette ki Hugh Todd guyanai külügyminiszter a Financial Timesnak adott interjújában. Hozzátette: nem ez az első alkalom, hogy Caracas fenyegetőnek tűnő katonai magatartást tanúsít. Todd szerint Nicolas Maduro venezuelai elnök megpróbálja arra kényszeríteni Georgetownt, hogy a Nemzetközi Bíróság bevonása helyett kétoldalúan rendezzék a területi vitát.

Soldiers of the Venezuelan Army march during a military parade to celebrate the 211th anniversary of the Venezuelan Independence in Caracas, on July 5, 2022. (Photo by Federico PARRA / AFP)
A venezuelai hadsereg mellett eltörpülnek a guyanai fegyveres erők.
Fotó: Federico Parra / AFP

A két ország között Essequibo régió kapcsán több mint egy évszázada húzódik a konfliktus: a terület nagyobb, mint Görögország, és Guyana nagyjából kétharmadát teszi ki. Emellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban, és hozzáférést biztosít az Atlanti-óceán egy olyan szegletéhez is, ahol 2015-ben nagy mennyiségű kőolajat fedeztek fel. A feszültség kiújult az utóbbi években, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.

Caracas decemberben népszavazást tartott Essequibo régió Venezuelához csatolásáról, amelyen a szavazók többsége az elcsatolás mellett döntött, és elutasította az ügyben eljáró Nemzetközi Bíróság (ICJ) joghatóságát. Mindez tovább fokozta a feszültséget, de még december közepén Nicolás Maduro venezuelai és Irfaan Ali guyanai elnök megállapodott abban, hogy nem alkalmaznak erőszakot a határvitában.

Mindezek ellenére Venezuela az elmúlt hetekben megerősítette katonai jelenlétét a guyanai határ közelében, például kibővítette az Ankoko-szigetnél lévő katonai bázisát, ahová páncélozott járműveket és egy helikoptert is telepített. Caracas vasárnap közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy Georgetown és a térségben fúrásokat végző ExxonMobil megsérti a nemzetközi jogot, és Dél-Amerika destabilizálására törekszik.

Hugh Todd azt mondta a lapnak, hogy Guyana nem épít ki semmilyen kapacitást a Venezuela elleni harcra, mivel az ország védelmi stratégiája továbbra is a szövetségesekkel – köztük az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal – való együttműködésen alapul. Todd szerint Caracas álláspontja nem befolyásolja az ország olajágazatát, továbbá az ExxonMobil ígéretet tett arra, hogy a vita ellenére folytatja tevékenységét.

Papíron Guyana 4 ezer aktív és tartalékos katonájának esélye sincs Venezuela 351 ezres hadseregével szemben. Az előbbinek jóformán nincs légiereje, továbbá tüzérség és harckocsik terén is jókora lemaradásban van. Ehhez kapcsolódik, hogy míg Guyana lakossága alig haladja meg a 800 ezret, Venezuelát több mint 28 millión lakják, így a két ország közötti háborút Caracas nyerné a számok alapján. 

Todd azonban biztos abban, hogy Guyana szövetségesei garantálni fogják az ország biztonságát. Az elemzők szerint idén nem enyhül a feszültség, ugyanis Maduro arra törekszik, hogy engedményeket csikarjon ki Georgetowntól, még az elnökválasztás előtt.

A bankok helyett kriptobarlangokban intézik pénzügyeiket az argentinok

Illegalitásba burkolódzó, feketepiaci kriptobarlangokba járnak az argentinok, hogy fizikális pesójukat olyan kriptodevizákra tudják cserélni, melyek értéke az amerikai dollárhoz kötötten mozog, hogy elkerüljék az argentin fizetőeszköz folyamatos értékvesztése okozta anyagi viszontagságokat. Az a dél-amerikai országban decemberben 211 százalékra ugrott, a peso dollárral szembeni több száz százalékos leértékelődését pedig csak a központi árfolyamjegyzés tudta megállítani – legalábbis látszólag.