Oroszország több ezer, külföldről toborzott munkást alkalmaz az Ukrajnától elfoglalt területek újjáépítésére. Ugyanis a volt Szovjetunió tagállamaiból érkező álláskeresőket a front mögé küldik, hogy az újjáépítésen dolgozzanak. Vannak viszont olyanok is, akikkel időnként lövészárkot ásatnak, vagy harcolnak a csatatéren. Ők azt kockáztatják, hogy hazájukba hazatérve akár be is börtönözhetik őket.  

Leningrad,Region,,Russia,-,March,28,,2021:,Migrant,Workers,Pour
A migáns munkások közül sokan az újjáépítésen dolgoznak.
Fotó: Karasev Viktor / Shutterstock

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint országa 

évente 11 milliárd dollárt költ el a megszállt területek újjáépítésére,

és a megszerzett régiók feletti ellenőrzés megszilárdítására munkaerő-beáramlásra van szüksége.

A vendégmunkásokat az átlagnál jóval magasabb fizetéssel csábítják Oroszországba. Például a kelet-donbászi régióban folyó építési munkákban részt vevőknek havi négyezer dollárt ígérnek szállással, utaztatással és egyészségbiztosítással együtt.  

Ugyanakkor a Superjob adatai szerint egy gyári gépkezelő havi kétezer dollár körül keres, ami már így is 20 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt – jól kirajzolódik tehát a bérspirál. 
Közben sok problémás helyzet is adódik: Valentina Chupik ügyvéd a Bloombergnek azt mondta, hogy a praxisából mintegy 50 migráns önként indult Ukrajnába, de az ígért fizetést nem  kapták meg, és visszafelé be sem engedték őket Oroszországba. Olyan esetről is tud, amikor a fronton Tádzsikisztánból érkezett civilekkel ásattak lövészárkot. 
Az egyik munkás, egy Soleh nevű tádzsik férfi szerint őt a seregbe is megpróbálták beszervezni. Állampolgárságot ígértek és magas zsoldot, ám a férfi inkább hazatért. Azt is elmondta, hogy akik a donyecki és a luhanszki környékre mennek, azokat biztosan ráveszik a harcra.

Dostmurod, a worker from Uzbekistan, left, rebuilds a road w
Maintenance crew of gasterbeiters from Uzbekistan: Dostmurod, Farhad and Islam rebuilding the road in Moscow, Russian Federation, . Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News
Sok bevándorló dolgozik a megszállt területeken. Fotó: Getty Images

 

Munka bőven akad

Putyin elnök a megszállt területek újjáépítését „kulcsfontosságú prioritásnak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy

a megszállt területeken több ezer lakóházat, iskolát, múzeumot, könyvtárat és klinikát restauráltak. Emellett kevesebb, mint két év alatt kétezer kilométer utat terveznek építeni.  

Van mit tenni, ugyanis a felmérések szerint a Mariupol központjában található 477 drab többemeletes lakóház 93 százaléka megsérült az orosz támadásokban. 
A Bicotender orosz adatbázis szerint tavaly 47 pályázat érkezett több mint 2 milliárd rubel értékben mariupoli projektekre. Hozzá kell tenni, a munka mindig aknamentesítéssel és a területek biztonságossá tételével kezdődik.  

Sok érintett cég leszerződött a Védelmi Minisztériummal, így a munkavállalók nem kifogásolhatják, ha megtévesztik őket a munkák jellegével kapcsolatban. 

A szerződések tartalma titkos, így a pontos számok sem ismertek. Ukrán forrásból származó információk szerint legalább százezer Közép-Ázsiából származó munkás dolgozik közvetlenül a front mögött.

Oroszország egyébként egyre inkább a migránsokra támaszkodik sok területen, beleértve a katonai szektort is. Putyin idén még azt a rendeletet is aláírta, amely megkönnyíti az orosz állampolgárság megszerzését a katonai szolgálatot teljesítőknek. December végén nagyjából 10 millió vendégmunkás dolgozott Oroszországban, de a cégeknek most újabb 2,3 millió munkavállalóra van szükségük, a társaságok 85 százaléka munkaerőhiánnyal küzd.

Moscow,,Russia,:,Temporary,Camp,For,Displaced
MOSCOW, RUSSIA  Temporary camp for displaced persons contains illegal migrants from Asian countries, discovered during police raids, pending deportation to their homeland.
Nyelvtudás híján sok közép-ázsiai vendégmunás azt sem tudja, mit fog pontosan csinálni.
Fotó: Shutterstock

 

Munkáért börtön

A forrásországok persze nem helyeslik az oroszok bármilyen támogatását, így a frontkörnyéki munkavállalást sem. Az elmúlt években több országban, Kazahsztánban, Fehéroroszországban, Üzbegisztánban és Kirgizisztánban is börtönbüntetésre ítéltek embereket a harcokban való részvétel miatt.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy akik munkát keresnek Oroszországban, sokszor még a nyelvet sem beszélik, így tehát 

azzal sincsenek pontosan tisztában, hogy mire jelentkeznek

– mondta egy neve elhallgatását kérő személy, aki üzbégek migrációs kérdéseivel foglalkozik.

Bűnözők, akkor is, ha nem tudják, mit tesznek

– hangsúlyozta határozott véleményét az emberi jogi ügyvéd, Csupik.  

h