Közélet

Az orosz-ukrán háború 721. napja – Joe Biden türelmetlen, azonnali szavazást követel a képviselőháztól

Az amerikai szenátus megszavazta az Ukrajnának szánt segélyt, azonban a republikánus többségű képviselőházon még mindig fennakad a pénz. Joe Biden már nagyon küldené Kijevbe, így felszólította a törvényhozás alsóházát, hogy azonnal kezdje meg a szavazást. A csomagban 95 milliárd dollár sorsáról van szó, amit az USA Ukrajnának és Izraelnek küldene.

Joe Biden amerikai elnök azonnali szavazásra szólította fel a szövetségi törvényhozás alsóházát, a képviselőházat kedden, miután a szenátus kora reggel elfogadta az ukrajnai és izraeli támogatásról is rendelkező 95 milliárd dolláros törvénycsomagot. Az elnök a Fehér Házban tett nyilatkozatában Mike Johnsonhoz, a képviselőház republikánus elnökéhez címezve szavait azt követelte, hogy terjessze szavazásra a jogszabályt, amely – mint vélekedett – megkapná a szavazatok többségét.

President Biden Hold A White House Departure
Joe Biden türelmetlen, azonnali szavazást követel a képviselőháztól.
Fotó: AFP

A szenátusban kedden reggel 70 igen és 29 nem szavazat ellenében fogadták el a 95 milliárd dollárról szóló jogszabályt

az összegből 60 milliárd Ukrajna, 14 milliárd Izrael, 9 milliárd dollár a gázai palesztinok segélyezésére, valamint 8 milliárd a csendes-óceáni térségnek, a többi között Tajvannak jutna.

Joe Biden szerint a törvény a sürgős támogatást biztosítja Ukrajna számára, és világos üzenetet küld az ukrán nép, valamint az Egyesült Államok szövetségesei felé. Hozzátette, hogy a törvény elfogadása egyben a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szembeni kiállást is jelenti.

Joe Biden rövid nyilatkozatában többek között azzal érvelt, hogy a törvényben Ukrajna számára szereplő összeg jó része az Egyesült Államokban marad, és munkát ad amerikaiaknak. Kifejtette, hogy az amerikai hadsereg az Egyesült Államokban gyártott katonai felszereléseket szállít olyan módon, hogy a készleten lévő eszközöket viszi a tengerentúlra, majd azokat új megrendelésekkel pótolja. Ezzel összefüggésben említette az Arizonában gyártott Patriot- és az Alabama államban készülő Javelin-rakétákat.  

Joe Biden egyben élesen bírálta republikánus politikai ellenfelét és hivatali elődjét, Donald Trumpot, amiért a volt elnök a hét végén egy kampányeseményen a NATO-ról beszélve úgy fogalmazott, hogy azon tagállamokkal, amelyek védelmi kiadásai nem érik el a 2 százalékát, Oroszország „tehet, amit akar”. Joe Biden szerint ez a kijelentés szembemegy a NATO mint védelmi szövetség elveivel.

Donald Trump még hétfőn a közösségi oldalán kijelentésével kapcsolatban magyarázatként azt írta, hogy 

elnökként megerősítette a NATO-t, amikor azt üzente annak a húsz tagállamnak, amelyek nem érték el a kétszázalékos küszöböt, hogy a kötelező védelmi hozzájárulás elmaradása esetén nem számíthatnak amerikai katonai védelemre. 

Véleménye szerint az erős amerikai sürgetés elmaradása miatt kezd hasonló helyzet kialakulni, mint korábban.

A Fehér Ház tavaly ősz óta próbálja elfogadtatni a kongresszussal a 60 milliárd dollárról szóló újabb csomagot Ukrajna számára, amely katonai és pénzügyi támogatást tartalmaz. 

2023 végén az ukrajnai segítségnyújtás korábban elfogadott költségvetési kerete kiürült, így azóta az Egyesült Államok nem küldött fegyverszállítmányt az ukrán hadszíntérre.

Az ukrajnai támogatási csomag elfogadásának feltételeként a kongresszus republikánus tagjainak többsége azt szabta a Biden-kormányzatnak, hogy tegyen határozott lépéseket az Egyesült Államok határőrizetének szigorítására, a rekordszámban érkező illegális bevándorló megállítására.

 

17:45

Bevándorlók ássák a fronton az orosz lövészárkokat

Oroszország több ezer, külföldről toborzott munkást alkalmaz az Ukrajnától elfoglalt területek újjáépítésére. Ugyanis a volt Szovjetunió tagállamaiból érkező álláskeresőket a front mögé küldik, hogy az újjáépítésen dolgozzanak. Vannak viszont olyanok is, akikkel időnként lövészárkot ásatnak, vagy harcolnak a csatatéren. Ők azt kockáztatják, hogy hazájukba hazatérve akár be is börtönözhetik őket.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint országa évente 11 milliárd dollárt költ el a megszállt területek újjáépítésére, és a megszerzett régiók feletti ellenőrzés megszilárdítására munkaerő-beáramlásra van szüksége.

16:06

Rosszul áll az ukránok szénája Avgyijivkánál, elveszíthetik a fő utánpótlási vonalukat

Az ukrán erők készülnek az Avgyijivka melletti fő utánpótlási vonal elvesztésére – mondta Dmitrij Lihovoj, a „Tavria” ukrán hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője a Rada tévécsatorna adásában. „Feszült és drámai a helyzet Avgyijivkánál. Arra az esetre, ha a fő logisztikai artériát elvágnák, parancsnokságunk alternatív ellátási útvonalakat fog biztosítani” – mondta a szóvivő.

Lihovoj hozzátette, hogy Avgiyjivkában már napok óta dúlnak az utcai harcok, és az ukrán fegyveres erők próbálják megtartani a várost. Szerdán az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka, Alekszandr Szirszkij az Avgyijivka melletti „rendkívül nehéz” helyzetről beszélt – írja a Ria Novosztyi. 

16:05

Tragédiába torkollott az ukrán fiatalok Romániába szökése

A Máramarosi-havasokon keresztül szökött át Romániába három ukrán fiatal, kettőt közülük élve hoztak le a hegyimentők, a harmadikat azonban halálra fagyva találták meg szerda reggel a román határrendészek. A hadköteles fiatalok az orosz–ukrán háború borzalmai és a besorozás elől próbáltak elmenekülni.

Dan Benga, a Máramaros megyei hegyimentő szolgálat (Salvamont) vezetője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy egyikük felesége riasztotta a román hatóságokat. Elmondása szerint férje másik két fiatalemberrel elszökött Ukrajnából, amint a katonai behívójuk megérkezett.

12:57

Nagy hatótávolságú drónok ezreit gyártaná le Ukrajna

Ukrajna az idén olyan nagy hatótávolságú drónok ezreit fogja gyártani, amelyek képesek lesznek elérni Oroszország távoli térségeit is – jelentette be Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes, digitális fejlesztési miniszter, írta meg a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. A tárcavezető elmondta, hogy jelenleg tíz olyan cég működik Ukrajnában, amelyek drónjai képesek elérni Moszkvát és Szentpétervárt is.

Fedorov a harci drónok gyártásával kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy rohamosan bővül az önmegsemmisítő drónok kategóriája 300, 500, 700 és 1000 kilométeres hatótávolsággal, miközben ezek a kategóriák két évvel ezelőtt még nem is léteztek.

12:54

Levideózták, ahogy ukrán drónok megsemmisítenek egy orosz hajót

A Hírszerzési Főigazgatóság az Ukrán Biztonsági és Védelmi Erők együttműködve megsemmisítette Oroszország  fekete-tengeri flottájának Caesar Kunikov  partraszállító hajóját – közölte szerdán a Pravda. 

A beszámolók szerint a különleges művelet végrehajtása a United24 platform támogatásával valósult meg, amely Ukrajna anyagi támogatásáért jött létre. Az orosz hajót a Magura V5 haditengerészeti támadó drónok támadták meg Alupka városa közelében, az megszállt Krímben. Az ukrán hírszerzés úgy számolt be az akcióról, hogy Caesar Kunikov kritikus lövéseket kapott a bal oldalán, ami miatt elsüllyedni kezdett. 

 

10:59

Tovább támadják az oroszok Szelidovét, már gyermek áldozata is van a mészárlásnak

Orosz rakétatámadás érte a Donyeck megyében lévő Szelidove városát szerdára virradóra, találat ért egy kórházat is. Helyi hatóságok három halottról, köztük egy gyerekről tudnak.

Vadim Filaskin, Donyeck megye ukrán kormányzója közölte, hogy 100 embert evakuáltak a kórházból, őket környékbeli egészségügyi intézményekbe szállították át.

08:40

Az amerikai hadiipar távolról sem olyan erős, mint gondolnánk

A gyártókapacitások elégtelenek lennének akkor, ha az Egyesült Államoknak egyenrangú ellenféllel kellene harcba bocsátkoznia – az amerikai hadiiparról John JV Venable, a Heritage Foundation elemzőközpont katonapolitikai vezető kutatója, a légierő korábbi ezredese nyilatkozott az MTI-nek.

A kutató kifejtette, hogy a Patriot rakéták amerikai gyártási kapacitása évente 300 darab, miközben a közelmúltban volt olyan hét, amikor az izraeli légvédelmet biztosító úgynevezett Acélkupola 1200 rakétát használt fel. 

 

Ukrajna Joe Biden támogatási csomag
Kapcsolódó cikkek