A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát – közölte az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács keddi ülésén. 

BA-271520240206 Békéscsaba

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Demeter Szilárd volt a 18 éve indult, tehát nagykorúvá vált Békéscsabai Irodalmi Estek rendezvénysorozat 199. állomásának vendége.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Képen: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója20240206 Békéscsaba Demeter Szilárd sajtótájékoztató a képen Demeter Szilárd igazgató fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap
Fotó: Bencsik Adam

Nyilvánosan este, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában jelenti be a döntést (az adást délután veszik fel a Nemzeti Múzeumban). 

Demeter Szilárd győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Csák János menesztette L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójáról. A kulturális és innovációs miniszter azzal indokolta döntését, hogy 

a főigazgató elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést, és „azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. 

A menesztés előzménye az volt, hogy Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a World Press Photo egyes képei szerinte károsak, és kifogásolta, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt. A politikus bejelentette, hogy a múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul. Ezt követően a termek bejáratánál egy 18-as karikás táblát helyeztek ki.

A tiltó táblák ellenére azonban mégis látogatták 18 év alattiak a kiállítást, mivel a múzeum senkitől nem kérhette el a személyi igazolványt.

L. Simon a menesztést követően azt állította, hogy a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették. 

Demeter Szilárd: ha bulinegyeddé válik a Sziget, át kell gondolni, hogy érdemes-e finanszírozni

A Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője szerint a jövő kiszámíthatatlan, ezért nem akar a Sziget Fesztivállal hosszú távon megállapodni.