Csák János miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – közölte a Magyar Nemzettel hétfőn a Kulturális és Innovációs Minisztérium. 

2023.09.19. L Simon László A megőrzés kultúrája című esszékötetét mutatták be a Krisztus Király Közösségi Házban. Szfvár. Beszélgetőtárs bobory Zoltán. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér megyei Hírlap.
Menesztették L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről
Fotó: Nagy Norbert

A miniszter az indoklásában kifejtette: 

A főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

Az utóbbi napokban a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás (Word Press Photo) miatt cikkezett a sajtó a Magyar Nemzeti Múzeumról. 

Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott korábban arról, hogy egyes képek károsak, és kifogásolta, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt, Sheila Adhiambo Lulumbát. A politikus bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul. L. Simon László ironikusan a Facebookon köszönte meg Dúró Dórának, hogy a felhívásával reklámot csinált a 
nak. Ezt követően a termek bejáratánál egy 18-as karikás táblát helyeztek ki. 

A tiltó táblák ellenére mégis látogatták a 18 év alattiak a kiállítást, mivel a múzeum senkitől nem kérhette el a személyi igazolványt. 

„A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – válaszolta az AFP kérdésére a múzeum.

Az Indexnek a Kulturális és Innovációs Minisztérium a kirúgás hírére azt írta: a magyar kormány elkötelezett a gyermekvédelem mellett. A gyermekvédelemmel kapcsolatos szabályozásra tekintettel a fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Magyar Nemzeti Múzeum vezetésével, és felhívta az intézmény figyelmét, hogy biztosítsa a gyermekvédelem és a családok védelméről szóló törvények rendelkezéseinek betartását.