„Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt” – írta L. Simon László hétfőn a Facebook-oldalán

l simon lászló20230725 Budapest L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet20230725 Budapest L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Fotó: Bach Máté BMPMagyar Nemzet
Fotó: Bach Máté

A frissen menesztett igazgató úgy fogalmazott, hogy 

a döntést tudomásul veszi, azonban elfogadni nem tudja. 

Szerinte, a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg, és ezt maga a minisztérium is elismerte korábbi levelében. „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)” – idézte a minisztérium korábbi nyilatkozatát. 

A Világgazdaság is megírta, hogy menesztették L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. Az utóbbi napokban a World Press Photo miatt került szembe egymással L. Simon és a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Csák János miniszter a menesztés indoklásában kifejtette: „A főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.” 

Friss posztjában L. Simon úgy fogalmazott, hogy a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették, és erről a fenntartót azonnal értesítették. 

Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni

– írta L. Simon László. 

Korábban Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott arról, hogy egyes képek károsak, és kifogásolta, hogy a kiállításon az elmúlt év egyik fontos eseményeként tüntettek fel egy kenyai esetet, amikor megerőszakoltak és megöltek egy 25 éves nonbináris leszbikus személyt. A politikus bejelentette, hogy a Nemzeti Múzeumban történtek miatt törvénymódosítást nyújt be, és a kultúráért felelős miniszterhez fordul. L. Simon László ironikusan a Facebookon köszönte meg Dúró Dórának, hogy a felhívásával reklámot csinált a World Press sajtófotó-kiállításnak. Ezt követően a termek bejáratánál egy 18-as karikás táblát helyeztek ki. 

A tiltó táblák ellenére mégis látogatták a 18 év alattiak a kiállítást, mivel a múzeum senkitől nem kérhette el a személyi igazolványt. 

„A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – válaszolta az AFP kérdésére a múzeum.