BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezért akartak ennyire csatlakozni a NATO-hoz a svédek: bődületes hasznot hoz nekik a háború

A SAAB a világ második legjobb védelmi részvénye lett a háború óta.

Kettőszázötven százalékkal emelkedtek a Saab-részvények azóta, hogy Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát. Ezzel a Saab a világ egyik legjobb védelmi részvényévé nőtte ki magát – írja az Affarsvarlden.

Örebro,,Sweden-,2,September,2023:,Jas,39,Gripen,C,,Air
Fotó: Jeppe Gustafsson

A svéd lap szerint a védelmi költségvetések világszerte nagyot emelkedtek a háborúk és az egyre zaklatottabb világhelyzet következtében, ami lényegesen vastagabb megrendeléseket is hoz a lőszergyártók és alvállalkozóik számára. Ráadásul a háború kimerítette a fegyverkészleteket, amelyeket most pótolni kell.

A Rheinmetall a legjobban teljesítő védelmi részvény a világon 2022 eleje óta 367 százalékos növekedéssel, utána pedig a Saab a második a listán.

A svéd vállalat rendelésállománya 2023 végén valamivel több, mint 154 milliárd svéd koronát tett ki, ami a jövőben biztosan tovább emelkedik. 

Mint ismert, 2024. február 23-án állapodott meg a svéd és a magyar kormányfő a Magyar Honvédség számára négy új Gripen beszerzéséről. A JAS 39 Gripeneket a SAAB vezette konzorcium gyártja. A megállapodás része lehetett a háttérben zajló alkudozásnak is, amelynek végén a magyar parlament is megszavazta a skandináv ország csatlakozását a NATO-hoz. A több mint 200 évig semleges országnak számító Svédország a NATO 32. tagja lehet a közeljövőben.

A svéd lap arról is ír, hogy a védelmi kiadások globális szinten rekordot döntöttek tavaly, csak Európában 388 milliárd dollárt fektettek be, ilyen szintet utoljára a hidegháború idején tapasztaltak.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.