BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kristersson-Orbán találkozó: meghosszabbodnak a szerződések, négy új Gripen jön Magyarországra

Rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes megbeszélésen vagyunk túl – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Ulf Kristersson svéd kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján, ahol több hadiipari együttműködést írtak alá, így további négy új Gripen jöhet Magyarországra. A felek megállapodtak, hogy ahol lehet, kiszélesítik az együttműködést. A magyar és a svéd elnökség prioritásait összeegyeztették olyan kérdésekben, mint a közös biztonság-és védelempolitika. Egyetértettek abban, hogy az illegális migráció megfékezésében együtt kell dolgozniuk.

Két megállapodást ír ma alá Svédország és Magyarországon, hangzott el Ulf Kristersson svéd kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatóján.

KRISTERSSON, Ulf; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf; SZIJJÁRTÓ Péter; BÓKA János; ORBÁN ViktorBudapest, 2024. február 23.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) tárgyal Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel (b2) a Karmelita kolostorban 2024. február 23-án. Jobbról Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3), Bóka János európai uniós ügyekért felelõs miniszter (j4).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök azzal kezdte a beszédét, hogy rendkívül érdekes, izgalmas és eredményes megbeszélésen vannak túl egy hosszú folyamat után, ezen régóta dolgoznak a kormányfővel. Hangsúlyozta, hogy sikerült tisztázni a szándékokat. A magyar külpolitika alapelve, hogy barátokat kell gyűjteni, ezért minden országgal arra törekszünk, hogy keressük azokat a pontokat, ahol együtt tudunk működni. 

Ritka alkalom, hogy svéd miniszterelnök jár Magyarországon. Felidézte, hogy higgad barátja volt Magyarországnak Svédország, amikor 1956-ben a magyarok menekültek oda. Nemcsak ellátást, befogadást kaptak, hanem otthont is. „Hálásak vagyunk a svédeknek, hogy a segítségünkre siettek” – tette hozzá.

A magyar kormányfő felidézte, hogy Svédország döntő partner volt, amikor Magyarország EU csatlakozásáról tárgyaltak. Ugyan gyors folyamatban bíztak, de nem volt az, és volt olyan, aki a gyorsabb befogadás mellett érvelt, ilyen volt Svédország is, az áttörést is a svéd elnökség érte el.

A jelen is jól néz ki

– mondta a kormány arról, hogy a két ország kereskedelmi és gazdasági kapcsolata egyre erősebb. Együttműködés van a két ország között a nukleáris energia kérdésében, itt együttműködnek a brüsszeli arénában. Ráadásul van svéd szereplő Paks bővítésében. „Ez mind szép és jó, de nem erről volt szó ma”, jegyezte meg.

Eljött a pillanat, hogy meghosszabbítsuk a Gripen-szerződéseket és további néggyel bővítsük.

Ennek szerinte a megváltozott biztonságpolitikai helyzetben különös jelentősége van. Ezen felül megállapodtak arról, hogy a logisztikai szerződéseket is meghosszabbítják és kiterjesztik a kiképzésre is. Amit a miniszterelnök igazán fontosnak tart, hogy létrejött egy megállapodás, aminek jegyében egy mesterséges intelligencia központot nyitnak közösen, és megkezdik az együttműködést a kutatás-fejlesztés területén.

Az uniós ügyekről is volt szó, különösen, hogy Magyarország adja hamarosan az EU elnökségét, korábban pedig Svédország töltötte be, amit a kormányfő szerint a svédek kiválóan láttak el. A magyar és a svéd elnökség prioritásait összeegyeztették olyan kérdésben, mint a közös biztonság-és védelempolitika. Egyetértettek abban, hogy az illegális migráció megfékezésében együtt kell dolgozniuk.

„Nagyon jó beszélgetést folytattunk”

Nagyon jó beszélgetést folytattunk, mondta a svéd kormányfő, hozzátéve, hogy a párbeszéd konstruktív volt. A hadiipari együttműködésről azt mondta, hogy nagyon üdvözli ezt az együttműködést, 

ez egyszerre jó Svédországnak és Magyarországnak

Azt mondta, nagyon fontos, hogy a magyar Gripenek védik a balti légteret. A két ország gazdasági kapcsolatáról is beszéltek, 180 svéd cég működik Magyarországon, akik majdnem 70 ezer embert foglalkoztatnak. 

Megemlékezett a Nobel díjas magyarokról is, akik Svédországban vették át nemrégiben a Nobel-díjat.

Nem értenek egyet mindenben, de hangsúlyozta, azokon a területeken, ahol van tere az együttműködésnek, ott ezt ki kell használni. Szerinte sok közös pont van a két ország között.

Köszönöm, hogy meghívott, köszönöm ezt a nagyon fontos megbeszélést

– fogalmazott Ulf Kristersson.

Miért változott meg a magyar kormány álláspontja NATO-ügyben?

Orbán szerint stabil alapok kellenek egy a katonai szövetségben, ahol szükség a van a kölcsönös bizalomra. Szerinte ez nem arról szól, hogy megváltozott a véleményük, hanem ez egy folyamat volt. A NATO-tagság a Gripenekért cserébe nem korrekt párhuzam, volt korábban is együttműködés a két ország között, de ez megkopott. „Egy védelmi megállapodás megkötése sokat segít a két ország viszonyának rendezésében” – ismerte el Orbán Viktor.

Ulf Kristersson is egyetért a magyar kormányfővel abban, hogy ahol lehet működjenek együtt. Bár Svédország sok kérdést másképp lát, mint Magyarország, ugyanakkor hangsúlyozta, tiszteletben tartják egymás véleményét.

Mit tartalmaznak a hadimegállapodások?

Orbán szerint Magyarország úgy döntött, hogy hosszabb távon fenntartja a légvédelmi képességét, dönthettek volna másképp is, de a katonák véleményére hagyatkozva döntöttek így. Korábban nem volt pénz arra, hogy az összes eszközt megvegyék, de most van erre lehetőség. Ezzel a NATO iránti elköteleződésünk is megerősödik. A magyar hadiipar nem tart ott, ahol a svédek, náluk magas színvonalú teljesítmény figyelhető meg, de Magyarország is elkezdett ezen az úton haladni. Szerinte az egész hadiipar beillesztése a nemzetgazdaságba egy olyan tudás, ami a svédeken keresztül megszerezhető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.