Közélet

Gáza utolsó kórházát ostromolja az izraeli hadsereg

Sokan menekültek az egészségügyi komplexumba a harcok elől, ám úgy tűnik, ott sem leltek biztonságra.

Gáza legnagyobb, még működő kórházát ostromolták az izraeli csapatok pénteken, miközben a palesztinok utolsó menedékének számító Rafah városát is bombázták.

Az izraeli csapatok már csütörtökön is behatoltak a kórházba, noha ott továbbra is több száz beteget ápolnak, 

és sokan menekültek oda azok közül is, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat.

An injured man with a bandaged head looks on while standing next to the rubble and debris of a destroyed building in the aftermath of Israeli bombardment on Rafah in the southern Gaza Strip on February 7, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by SAID KHATIB / AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli hadsereg a Nasszer kórház elleni rajtaütést precíznek és limitáltnak nevezte, és azzal indokolta, hogy az épületben a Hamász fegyveresei rejtőzködnek, sőt ott akár túszok is lehetnek.

A gázai egészségügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy az áramszünetek miatt öt beteg meghalt az intenzív osztályon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy próbálnak kapcsolatba lépni a kórházzal – írja a Reuters. A szervezet szóvivője szerint sürgősen üzemanyagra van szüksége a létesítménynek.

Izrael szerint több mint 20 palesztint őrizetbe vettek az egészségügyi intézményben, akik részt vettek a Hamász október 7-i támadásában. A tájékoztatás szerint további több tucat embert vettek őrizetbe kihallgatás céljából. Hozzátették, hogy 

fegyvereket és lőszert is találtak az épületben.

Korábban a héten a gázai egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy a kórházban mintegy 10 ezer ember keresett menedéket, ám sokan elmenekültek, tartva a közelgő izraeli támadástól.

 

izraeli háború palesztin kórház
Kapcsolódó cikkek