Az orosz hadsereg 5. harckocsidandárjának egy szakasza a T-62 harckocsi továbbfejlesztett, „végső” változatával van felszerelve – írja David Ax, a Forbes újságírója az ukrajnai fronton rögzített és a @naalsio26 nyílt forráskódú elemző által elemzett videó alapján. 

Russian T-62 main battle tanks rest in an armor junkyard in Kunduz, Afghanistan.Russian T-62 main battle tanks rest in an armor junkyard in Kunduz, Afghanistan.
Fotó: Getty Images

Bár a T-62MV Obr. 2022 optikával, hozzáadott reaktív páncélzattal, aknakeresővel, drónellenes páncélzattal és zavarógéppel rendelkezik, továbbra is egy T-62-es.

Ez azt jelenti, hogy még mindig vékony a páncélzata, és a hatalmas súlyhoz képest alulteljesít, valamint pontatlan a 115 mm-es fegyvere.

Az író szerint ugyanakkor kérdéses, hogy a tank hiányosságai mennyire számítanak akkor, amikor az ukrán erők kétségbeejtően fogytán vannak a lőszereknek, amelyekkel bármelyik tankot le lehet csapni, függetlenül annak korától.

Az elemző arra a következtetésre jutott, hogy a harckocsik az 5. páncélosdandárhoz tartoznak, amely a dél-ukrajnai Donyecki területen tartja a front szektorát, bár megjegyzi, nem zárható ki, hogy a tankok a donyecki 39. motoros-lövészdandár alakulatát képezik.

Az 1960-as években épített és az 1980-as években korszerűsített T-62MV alapváltozat elavult. De sok száz példány van belőlük Oroszországban raktáron. Így amikor az orosz harckocsik vesztesége Ukrajnában már 2022 közepén meghaladta az ezret – ez Oroszország háború előtti harckocsiállományának egyharmada – , a Kreml elkezdte reaktiválni a legjobb állapotban lévő T-62-eseket. Több száz darabot

– magyarázta a felújításhoz vezető okokat a Forbes újságírója, aki szerint néhányuk jelentős fejlesztések nélkül egyenesen a frontra került. Mások szerény felújítást kaptak. Viszont, ami probléma lehet velük, hogy a T-62MV dízelmotorja mindössze 620 lóerő. Figyelembe véve, hogy egy ilyen tank három tonna ERA-val és drónpáncélzattal együtt több mint 45 tonnát nyomhat, a teljesítmény/tömeg arány kevesebb lehet, mint 14 lóerő/tonna, ami a mozgását negatívan befolyásolja.