Az amerikai elnök kampánycsapata február 11-én indított el egy TikTok-fiókot, amin keresztül az elnök a fiatal szavazókat próbálja megszólítani. 18 republikánus képviselő felszólította az elnököt, hogy törölje a fiókot, mivel az nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

A republikánusok azt követelik Joe Bidentől, hogy törölje a TikTok-fiókját.
Fotó: MANDEL NGAN / AFP

A képviselők szerint Joe Biden nem törődik a TikTok kockázataival.

Hogyan kommunikálhatja azt a szövetségi kormány, hogy a TikTok veszélyt jelent, ha az elnök ott kampányol?

– tették fel a kérdést a republikánusok.

Biden kampányra használt TikTok-fiókjának már több mint 160 ezer követője van. Az első feltöltött videót majdnem 9,6 millióan látták – írta meg a Reuters. A 18 képviselő nem elégedne meg azzal, ha az elnök törölné ezt a fiókot, hanem azt is követelik, Joe Biden ismerje el, hogy a kínai alkalmazás veszélyt jelent az Egyesült Államokra.

A Fehér Ház nem reagált a Reuters megkeresésére a témában.

New York beperelt több közösségi platformot a fiatalok mentális egészségi állapotának károsodása miatt

New York város polgármestere keresetet nyújtott be a nagy vezető közösségi platformok ellen, miszerint szándékosan teszik függővé a fiatalokat az oldalaikon megjelenő tartalmakkal.

Az elnök TikTok-kampánya a demokrata oldalt is megosztotta. Mark Warner szenátor szerint ez hiba volt Biden részéről, mivel ő is nemzetbiztonsági veszélyt lát a Bytedance alkalmazásában.

Úgy gondolom, hogy még mindig meg kell találnunk a módját annak, hogy követhessük Indiát, amely betiltotta a TikTokot

– mondta Warner.

Az USA-ban egyelőre elakadt a TikTok betiltása, mivel a kongresszus sok képviselője arra vár, hogy a Kereskedelmi Minisztérium felvegye a Bytedance-t az exportellenőrzési listára. Egyelőre csak addig jutottak a törvényhozók, hogy a kormányzati eszközökön betiltotta a rövid videós alkalmazást.

Az Egyesült Államokban már 170 millió felhasználója van a TikToknak. 

Egy évvel korábban még csak 150 millió volt.