Eric Adams, New York város polgármestere helyi idő szerint szerdán bejelentette, hogy pert indítottak több közösségi médiaplatform ellen, mert használatukkal hozzájárulnak a fiatalok mentális egészségének válságához. A keresetet egy kaliforniai bíróságon nyújtották be, amely szerint a Meta tulajdonában álló Facebook, Instagram, továbbá az Alphabet (a Google anyavállalata) érdekeltségébe tartozó YouTube, valamint a Snapchat és a kínai fejlesztésű TikTok „szándékosan veszik rá és teszik függővé a fiatalokat a közösségi média használatára”.

Moscow,,Russia,,29-07-2023:,New,Elon,Musk's,Twitter,X,App,On
Fotó: Shutterstock

„Az elmúlt évtizedben betekintést nyerhettünk abba, hogy az online világ milyen mértékben képes magával ragadni és függőséget kialakítani, folyamatosan kiszolgáltatva gyermekeinket olyan káros tartalmaknak, amelyek mentális egészségügyi problémáikat csak súlyosbítja” – áll a polgármester nyilatkozatában. Az említett alkalmazások hatása miatt számos iskolai körzetben indítottak pert a gyerekek miatt a vállalatokkal szemben az elmúlt hónapokban, a közösségi médiát felügyelő szabályozó testületek pedig a gyerekek védelme érdekében szigorúbb követelményeket fogalmaztak meg a szolgáltatókkal szemben.

Az Alphabet tagadja az ellene felhozott vádakat.

Múlt hónapban Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója a szenátus előtt kért elnézést az emberektől a közösségi média gyerekekre kifejtett kártékony hatásai miatt. A Meta egyik szóvivőjének elmondása szerint a vállalat célja, hogy a fiatalok életkoruknak megfelelő, biztonságos tapasztalatot szerezzenek az online éterben, a TikTok pedig közölte: követve az iparági változtatásokat folytatják a megkezdett munkát a közösség biztonságának fenntartása érdekében.

A Meta és a TikTok nemrég viszont az szabályozó hatóságát támadta meg, amiért az EU új tartalommoderálási szabályainak a költségeire nagyobb összeget (díj) szabnak ki rájuk, mint riválisaikra. „Nem értünk egyet a díj mértékével, és több okból is jogorvoslatot kérünk” – állt a TikTok közleményében.