Február 26-ára, azaz hétfőre tűzte ki az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke – derült ki Kövér László leveléből, amit a parlament oldalán tettek közzé a házbizottság péntek reggeli rendkívüli ülése után.

BPM_20220601 (5)
Már hétfőn megválaszthatják Sulyok Tamást.
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Mint írta, hétfő reggel 9 óráig lehet benyújtani a jelöléshez szükséges aláírásokat. A jelöléseket az Alaptörvény 11. cikk (2) bekezdése alapján az Országgyűlés elnökéhez kell benyújtani. A jelöléshez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének – ami 40 képviselőt jelent – ajánlására van szükség. Kövér László a levélben azt is megírta, hogy minden országgyűlési képviselő csak egy jelöltet ajánlhat.

Kocsis Máté tegnap a kormánypártok frakcióülése utáni sajtótájékoztatón elmondta, azt tartja helyesnek, ha az Országgyűlés minél előbb meg tudja választani az új köztársasági elnököt. A kormánypártok éppen ezért elfogadják a Fidesz elnökének a javaslatát, és Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják köztársasági elnöknek.

A Fidesz–KDNP Balatonalmádiba kiszervezett kétnapos frakcióülésének egyik központi témája az volt, hogy megtalálják azt a jelöltet, aki a kegyelmi ügy miatt az államfői posztról távozó Novák Katalin utódja lehet.