A Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) sikeresen felbocsátotta a H3-as rakéta második tesztmodelljét szombaton.

H3 rocket launches in Kagoshima, Japan
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A H3 első repülése tavaly márciusban kudarcba fulladt, miután a földi irányítás 14 perccel a felszállás után megsemmisítette a rakétát, mert nem gyulladt be a második fokozat hajtóműve. Később a JAXA három lehetséges elektromos hibára vezette vissza a fiaskót, de azóta sem tudni, hogy pontosan mi volt a közvetlen kiváltó ok. 

A JAXA szombati tájékoztatása szerint ezúttal gond nélkül beindult a második fokozat hajtóműve, és a rakéta Föld körüli pályára állt.

A H3 Japán legnagyobb folyékony üzemanyagú hordozórakétája. Hossza 63, átmérője 5,2 méter, teherbírása 4–6,5 tonna. A rakéta fejlesztése 2013-ban kezdődött, a Mitsubishi Heavy Industries mintegy 200 milliárd jent (1,32 milliárd dollárt, 100 jen 240,63 forint) költött erre a célra.
Az új hordozórakéta egyes alkatrészeinek elkészítéséhez 3D-nyomtatókat használtak, ami lehetővé tette az előállítási költségek csökkentését. Az indításonkénti költséget mintegy 5 milliárd jenre (33 millió dollár) sikerült leszorítani, míg a H-2A indításonként körülbelül 10 milliárd jenbe kerül.
A H2A rakétákat a 2000-es évek eleje óta használja a JAXA. Ez a világ egyik legmegbízhatóbb rakétája: 46 kilövésből 45 volt sikeres.
Azon kívül, hogy mintegy a felébe kerül a H3 indítása a H-2A-hoz képest, a teherbíró képessége 30 százalékkal nagyobb, ami szintén növelheti vonzerejét a lehetséges megrendelők körében.

Sikeres kilövés: Japán is a Holdra tart

Az időjárás miatt többször is el kellett halasztani a fellövést.