Többszöri halasztás után, sikeresen elindította a Holdra tartó küldetését Japán is. A H2-A rakéta a Tanegasima űrközpontból kezdte meg útját az égitest felé – közölte a japán űrkutatási ügynökség (JAXA).

A rakéta által szállított eszköz csak 4-6 hónap múlva érkezik meg a Hold felszínére. A leszállóegységet úgy tervezték, hogy 100 méteren belül tudjon kitűzött céljához képest földet – illetve ez esetben holdat – érni, szemben a megszokott több kilométeres hibahatárral. A JAXA szerint ugyanis nem ott szeretnének leszállni, ahol könnyű, hanem ott, ahol akarnak.

Japan Spy Rocket Launched
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán űrkutatási hivatal hangsúlyozta, hogy korábban nem volt példa hasonlóan pontos landolásra olyan erős gravitációjú égitesten, mint amilyen a Hold. 

A rakéta egyébként egy a NASA-val és az Európai Űrügynökséggel közösen tervezett kutató műholdat is szállít magával.

Japán több sikertelen Hold-misszió után bízik a sikerben – írja a Deutsche Welle, így például tavaly nem sikerült az amerikai Artemisz program keretében felküldött Omotenasi szonda küldetése. Áprilisban pedig az ispace nevű startupnak nem sikerült első magáncégként elérnie a Holdat.

A mostani küldetés két héttel követi India történelmi sikerét, miután először sikerült a Hold déli sarkához közel landolni.