Először reagált Novák Katalin azt követően, hogy a napokban kiemelt téma lett a nyilvánosságban egy kegyelmi ügyből.

Megtörte a csendet Novák Katalin: először beszélt róla, miért adott kegyelmet. Fotó: Novák Katalin / Facebook

A köztársasági elnök még tavaly tavasszal adott kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit azért ítéltek el, mert részt vett felettese, a volt igazgató pedofil bűncselekményének eltussolásában. A történtek csak most váltak közismertté, és komoly hullámokat gerjesztettek a közéletben.   

Az ATV-nek kedden lehetősége volt kérdezni az államfőt a témában. Novák Katalin először is leszögezte, hogy undorodik a pedofíliától, amit az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tart. 

Az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is

– húzta alá. Emlékeztetett arra is, hogy a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofil-nyilvántartás bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa.

A kegyelmi eljárás hátteréről kifejtette, hogy van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános. Ebből fakadóan természetes, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is. Minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, ő az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a legkörültekintőbben dönteni.

A konkrét eset kapcsán azt emelte ki, hogy a napokban egy politikai kampány zajlik, amely rengeteg valótlan állítást tartalmaz. „Együttérzek a pedofília minden áldozatával. Amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is, és az leszek a jövőben is” – zárta nyilatkozatát Novák Katalin.