Közélet

Putyin egyik szemét a háborún, a másikat az infláción tartja

Az orosz elnök szerint kedvező jel, hogy a drágulás üteme elkezdett lassulni. Azonban még mindig számos helyről érkezik inflációs nyomás.

Különös figyelmet kell fordítani az emelkedő árak megfékezésére Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, aki hétfőn arról is beszélt hogy az elindult lefelé.

Az orosz államfő megszólalása megelőzi a jegybank február 16-i kamatdöntő ülését, ahol az alapkamat várhatóan 16 százalékon marad, miután július óta a központi bank 850 bázisponttal emelte a kamat szintjét, hogy 

megfékezze az inflációs nyomást, amelyet a munkaerőhiány, a rubel gyengesége és a kormányzati költekezés egyaránt fokoz.

Background,,Blur,,Out,Of,Focus,,Bokeh,,Pasteurization.,Coins,Of,The
Fotó: Andrej Mihajlov / Shutterstock

Putyin minderről Elvira Nabiullina jegybankelnökkel való találkozóján beszélt, amelyet a tévé is sugárzott. A jegybank vezetője hetekig tartó szünet után jelent meg ismét a nyilvánosság előtt – írja a Reuters. Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank lépéseinek hatására az infláció elindult lefelé, januárban már csak 7,2 százalék volt a tavaly év végi 7,4 százalék után.

Az orosz gazdaság tavaly visszapattant a 2022-es visszaesés után, ám a növekedés főként a fegyver- és lőszergyártás állami költekezéssel történő felpörgetésének köszönhető, így a kedvező adatok elkendőzik az életminőség stagnálását az országban.

 

alapkamat vlagyimir putyin infláció
Kapcsolódó cikkek