Pénz- és tőkepiac

Bekeményít az orosz jegybank

Meglepte a piacokat is a vártnál nagyobb szigorítás.

A vártnál nagyobb mértékben, 200 bázisponttal, 15 százalékra emelte az alapkamatot az orosz jegybank pénteken, zsinórban már a negyedik emelést végrehajtva július óta. Az elemzők mindössze 100 bázispontos emelésre számítottak.

A tartósnak tűnő iflációs nyomás és a rubel gyengélkedése miatt szigorú orosz központi bank így a júliusban elindított kamatemelési ciklusban már 7,5 százalékponttal tornázta fel a hitelfelvétel árát. A folyamat során augusztusban a jegybank egy rendkívüli emelést is végrehajtott, hogy megfékezze a rubel zuhanását.

A woman walks past the Russian Central Bank headquarters in downtown Moscow on September 6, 2023. Russia's central bank announced on September 6, 2023 it plans to sharply step up support for the ruble, which has weakened considerably after 18 months of Western sanctions following Moscow's military intervention in Ukraine. The Bank of Russia said that between September 14 and 22 it would sell each day 21.4 billion rubles ($218.5 million) of foreign currency on the market, about 10 times the current volume it is selling on a daily basis. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A mostani kamatdöntést kísérő közleményben az orosz monetáris politika irányítói arról írtak, hogy az inflációs nyomás a bank várakozásai fölé emelkedett, az erős belföldi kereslet és az azzal lépést tartani nem tudó kínálat, valamint a hitelezés gyorsulása miatt. Az Elvira Nabiullena vezette bank felhívta a figyelmet a növekvő kormányzati költekezésre is, amely főként a hadiiparba áramlik – írja a Reuters.

A bank előrejelzése szerint ezért a fiskális élénkítés a vártnál lassabban futhat ki a következő években, így az szintje 2024 végén is meghaladhatja a jegybank 4 százalékos célját, ami így akkor 4–4,5 százalék között lehet. 

A döntés hatására a rubel több mint hat hete nem látott szintre erősödött a dollárral szemben.

A kamatemelési ciklust okozó inflációs nyomás főként a feszes eredménye, amit tovább erősített az erős belföldi kereslet és a magas költségvetési hiány is. Így a háború kitörésekor 20 százalékig felemelt kamatszintet hiába tudta a jegybank 7,5 százalékra csökkenteni tavaly őszre, nyáron ismét szükségessé vált a kamatemelés.

A jegybank az idén 7–7,5 százalék közötti drágulási ütemet vár, szemben a korábbi 6–7 százalékos előrejelzéssel. Október 16-án az éves szintű infláció 6,38 százalék volt. Bár a bank a szigorú hangnemét fenntartotta, a későbbi kamatemelések szükségességét jelző részlet kikerült a közlemény szövegéből.

 

orosz-ukrán háború rubel inflációs nyomás jegybank
Kapcsolódó cikkek