Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke csütörtökön este közleményben reagált arra, hogy a kormánypártok őt jelölik a köztársasági elnöki pozícióra.

Az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére. Ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

– írta Sulyok Tamás.

SULYOK TamásA III. Magyar Jogi Könyvszalon BudapestenBudapest, 2023. október 7. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke beszédet mond a III. Magyar Jogi Könyvszalon megnyitóján a budapesti Károlyi-Csekonics palotában 2023. október 7-én.MTI/Illyés Tibor
Sulyok Tamás elfogadja a jelöltséget. Fotó: Illyés Tibor

Sulyok Tamás a szegedi JATE Állam- és Jogtudományi Karán 1980-ban szerzett jogi diplomát, 1982-től kilenc éven keresztül jogtanácsosként működött, utána pedig alkotmánybíróvá választásáig ügyvéd volt. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt, 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi Tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD-fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete. Sulyok Tamást az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává, egy fél évvel később pedig már a testület elnökhelyettese lett. Az Országgyűlés 2016 novemberének végén választotta meg az Alkotmánybíróság elnökévé.

Az államfőválasztásra azért van szükség, mert az előző köztársasági elnök, Novák Katalin február 10-én lemondott tisztségéről.

Magyarország alkotmánya, az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg szavazás útján. Erre legkorábban a tavaszi ülésszak február 26-i kezdetén, azaz hétfőn kerülhet sor. Első körben a voksoláskor kétharmados többséggel lehet államfőt választani. Ha ez mégsem sikerülne (a Fidesz–KDNP-nek kétharmados többsége van), másodszorra már egyszerű többség dönt.