A dél-koreai kormány 188,2 milliárd von (53,3 milliárd forint) támogatást ígért a tiltakozó orvosgyakornokok és rezidensek okozta káosz megoldására, amelyet az egészségügyi minisztérium alapjából biztosítanak – közölte csütörtökön a minisztérium államtitkára. 

South Korean doctors hold placards saying "Opposition to theSEOUL, SOUTH KOREA - 2024/03/03: South Korean doctors hold placards saying "Opposition to the increase in medical schools" during the demonstration. Thousands of senior doctors held a rally in Seoul against the government's medical school quota hike plan as Prime Minister Han Duck-soo hinted at the possible suspension of medical licenses for striking trainee doctors. The rally by members of the Korean Medical Association (KMA), the biggest medical lobby group, came as thousands of trainee doctors have remained off their jobs at general hospitals for the 13th day, protesting the plan to add 2,000 more medical school seats starting next year. (Photo by Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az összegből olyan egészségügyi intézményeket fognak finanszírozni, amelyek biztosítják felszereléseiket a sürgősségi ellátást igénylő páciensek kezeléséhez, és amelyekbe a nem súlyos betegeket fogják átszállítani – közölte Dzson Bjongvang. A tiltakozás és a tömeges felmondások oka, hogy a kormány 2000 fővel akarja bővíteni az egyetemekre felveendő hallgatók számát a jelenlegi mintegy háromezerről. 

Eddig több mint 11 ezer orvosgyakornok és rezidens adta be felmondását, közülük csaknem nyolcezer embernek legalább három hónapra felfüggesztették a praxisengedélyét. 

Az orvoshiány miatt a nővérek is elvégezhetnek olyan feladatokat, amelyeket eredetileg csak orvosok hajthattak végre, valamint a hadikórházakat is megnyitották a civil betegek előtt. A kormány azon felül, hogy kitart a kvótaemelés mellett, teljes egészségügyi reformot is ígért. 

A felsőoktatási intézményeknek márciusig kellett leadniuk kérvényeiket a férőhelybővítési igényükről. Várhatóan májusban hozzák nyilvánosságra, hogy az egyetemek pontosan hány új férőhelyet kötelesek biztosítani majd a következő tanévben. 

Mindeközben az orvosi egyetemek több mint 18 ezer jelenlegi tanulója közül 5425 hallgató jelentett hivatalosan hiányzást – legtöbbjük a tiltakozásuk jeléül – ugyanakkor az oktatási minisztérium a tiltakozást nem fogadja el a hiányzás jogszerű indoklásának. Számos orvosprofesszor is csatlakozott az ellenálláshoz.